Dean Bowen nieuwe Stadsdichter Rotterdam

In nieuws door Claire Schut op 03-04-2019 | 08:28

Daags na het bericht dat Gershwin Bonevacia de nieuwe Stadsdichter van Amsterdam is, schreef een inwoner van ’s Neerlands grootste havenstad dat Rotterdam ook een nieuwe Stadsdichter heeft. En inderdaad, twee maanden eerder zelfs. Dean Bowen is zijn naam. Een kennismaking met de nieuwe Stadsdichter van Rotterdam.

Dean Bowen (1984) is dichter, performer en psychonaut. In 2018 debuteerde hij met zijn bundel ‘Bokman’. Daarin graaft hij vergeten geschiedenissen op en ontleed de structuren die ons politieke bewustzijn onderdrukt houden. Hoe verhoud je je tot de mechanismen die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu? Zo ontrafelt Bowen op magnifieke wijze zijn eigen erfenissen die zich op verschillende continenten afspelen: “Ik ben geboren, Dean Andrew Jake Bowen, uit gelaagde opmaak geboren”. 

‘Bokman’ leverde meteen een nominatie op voor de Cees Buddingh’-prijs voor het beste debuut in Nederlandstalige poëzie. De bundel staat op de longlist voor de Grote Poezieprijs 2019. En op het Winternachten literatuurfestival 2019 lag er in Theater aan het Spui al een speciale ‘Walk of Fame-tegel Dean Bowen’. Eerder publiceerde Bowen op ‘Samplekanon’ en ‘Hard//Hoofd’, in onder andere ‘nY’ en ‘Kunsttijdschrift Vlaanderen’. Hij en verwierf faam op vele binnenlandse en internationale podia om zijn buitengewoon bevlogen voordracht. In 2015 won Bowen de Van Dale Spoken Award in de categorie poëzie. Naast zijn dichterschap is Bowen actief als literair programmeur, workshopdocent en zit hij in verscheidene cultuur-gerelateerde adviescommies en raden.

Een belangrijk en terugkerend thema in zijn werk is identiteit. Zo stelt Bowen zich vaak de vraag uit welke aspecten onze identiteit bestaat en in welke mate we daar invloed op hebben. Het is een dieppersoonlijke zoektocht die universele patronen blootlegt en vele stemmen aan het woord laat. Zijn werk geldt als lyrisch, bevlogen, mededogend, woedend. Onderzoek naar identiteit en een eigen plek in de wereld kan niet steeds vederlicht, vriendelijk ronken. Soms moet ergens de bezem doorheen, iets kapot. Dat schuurt. 

Dean Bowen is voor de komende twee jaar Stadsdichter van Rotterdam. Als zevende stadsdichter treedt hij in de voetsporen van Derek Otte, Hester Knibbe, Daniël Dee, Ester Naomi Perquin, Jana Beranová en De Woorddansers. Tenminste zes maal per jaar gaat hij als literair ambassadeur, commentator en bruggenbouwer voor de stad gedichten schrijven en presenteren over de stad, haar inwoners en de Rotterdamse actualiteit.  Zijn eerste gedicht ‘Patina’ gaat over de stad Rotterdam

Alle gedichten en projecten van de stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl en op Instagram via stadsdichter010.

Foto: Irwan Droog

Zie ook:

Gershwin Bonevacia nieuwe Stadsdichter Amsterdam 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

Delen: