CMO: Heropening van moskeeën nog niet aan de orde

In nieuws door Roemer van Oordt op 10-05-2020 | 18:00

In diverse media werd zaterdag gemeld dat ‘de islamitische gebedshuizen zich voorbereiden op heropening’. Het blijkt te gaan om Centrum de Middenweg in Rotterdam en de Amsterdamse Blauwe Moskee, die samen nadenken hoe ze ‘de intelligente opening vorm zullen gaan geven’. Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt dat deze berichten niet leidend zijn voor de Nederlandse moskeeën.

De 'intelligente opening' van Centrum de Middenweg en de Blauwe Moskee zal hoe dan ook gefaseerd gebeuren. Ze openen 1 juli de deuren. Dan mogen de kerken en moskeeën maximaal honderd mensen toelaten; die grens ligt nu bij dertig.

Beide moskeeën willen op vrijdagen twee diensten houden, met het maximale aantal van honderd bezoekers per dienst. Het is volgens de woordvoerder nooit gebeurd dat moskeeën twee keer een dienst op vrijdag organiseren.

Centrum de Middenweg en de Blauwe moskee zeggen ook druk bezig te zijn met het ontwikkelen van een app voor de registratie van bezoekers en het toewijzen van een gebedsplek. In het Nederlands Dagblad valt te lezen dat de gebedsplekken conform de richtlijnen worden afgeplakt en de twee moskeeën bezoekers vragen hun eigen gebedskleedje mee te nemen. De sanitaire ruimtes waar de rituele wassing wordt verricht blijven uit voorzorg gesloten.

Reactie CMO
Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) zegt in een persbericht naar aanleiding van de media-aandacht voor de berichten van deze twee moskeeën veel vragen van mensen uit de achterban en van diverse instanties te hebben gekregen:

In hun persbericht (PDF) maant het CMO voor voorzichtigheid en stelt het contactorgaan nadrukkelijk dat heropening van moskeeën nog niet aan de orde is:

We lezen krantenberichten waarin staat dat bepaalde moskeeën zich alvast zouden voorbereiden op een heropening....Het bestuur van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wil bij deze nadrukkelijk mededelen dat deze berichten niet leidend zijn voor de Nederlandse moskeeën. We doen een beroep op ieder persoon of personen die dit soort wensen uitspreken om serieus om te gaan met de mogelijke effecten van hun uitspraken voor gezond- en veiligheid van oudere mensen en kwetsbare groepen.

We vragen aan alle moskeebesturen vriendelijk doch uitdrukkelijk om ontwikkelingen te volgen via de website van de overheid, CMO en eigen koepelorganisaties. Het CMO is in nauw overleg met de relevante overheidsinstanties en experts om nadere richtlijnen/protocollen te formuleren voor de situatie na 1 juli, mede afhankelijk van de tussentijdse ontwikkelingen. Tot 1 juli verandert er niks!

Wij zullen ruim voor 1 juli zorgvuldig opgestelde protocollen publiceren en verspreiden om de moskeeën voor te bereiden op een gefaseerde opening.


De Stichting Islamitische Organisaties Regio Haaglanden (SIORH) zegt naar aanleiidng van hun informatiebrief 'Uw moskee in corna-tijd' (PDF) het openen van de moskeeën in de 1,5 meter samenleving als de volgende uitdaging te zien en daar binnenkort meer over te berichten.

Meer over corona en moskeeën: hier

Foto Blauwe moskee: Roemer van Oordt (8 november 2019)

Meer over nieuws naar aanleiding van het corona-virus op dit blog: hier

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over blauwe moskee, centrum de middenweg, cmo, corona, heropening, moskeeën.

Delen: