Aziatische Nederlanders staan op tegen racisme

In nieuws door Ewoud Butter op 27-10-2020 | 09:14

Filmmaker en kinderboekenauteur Chee-Han Kartosen-Wong maakte met steun van Stichting Democratie en Media een krachtig video essay om bewustwording te creëren rondom anti-Aziatisch racisme en de stereotype beeldvorming van Aziatische Nederlanders.
Het video essay en bijbehorend persbericht worden hieronder weergegeven.

Sinds de uitbraak van het coronavirus is anti-Aziatisch racisme in Nederland sterk toegenomen en worden Aziatische Nederlanders vanwege hun ‘Aziatische’ uiterlijk vaker slachtoffer van verbaal en fysiek geweld, blijkt uit meldingen bij o.a. het Meldpunt Discriminatie. Maar deze groep Nederlanders heeft altijd al te maken gehad met stereotyperende beeldvorming, discriminatie en uitsluiting.

Met het video essay ‘Ik zie wat jij niet ziet’ reageren de makers op creatieve en inhoudelijke wijze op deze hardnekkige vorm van racisme tegen Aziatische Nederlanders. Naast het onder de aandacht brengen van anti-Aziatisch racisme willen de makers ook de zichtbaarheid van de Aziatische Nederlanders vergroten en de enorme diversiteit tonen van deze groep wat betreft afkomst en etniciteit. De video bestaat uit een collage van illustraties, digitale kunst, selfies, animaties en een Spoken Word gedicht van Kevin Groen.

“We willen met deze video niet alleen aandacht vragen voor anti-Aziatisch racisme en stereotype beeldvorming van Aziatische Nederlanders maar de Aziatische Nederlanders ook oproepen om uit de onzichtbaarheid te treden en hun stem te laten horen.”

Chee-Han Kartosen-Wong


Historische beeldvorming in Nederland

In Nederland wonen meer dan 550.000 mensen met een Aziatische migratieachtergrond. Sinds de afgelopen eeuw is er op het gebied van representatie en beeldvorming van Aziatische Nederlanders in de media en samenleving weinig veranderd. Stereotypes worden in stand gehouden, doordat bijvoorbeeld “Hanky Panky Shanghai” nog altijd in de klas wordt gezongen. Mensen van Zuidoost- en Oost-Aziatische afkomst worden vaak over één kam geschoren en gezien als Chinees. Ook veel redacties en beeldbanken slaan regelmatig de plank mis. Het uitbreken van het coronavirus bracht dit nog eens extra duidelijk aan het licht. Aziatische Nederlanders voelen zich hierdoor nog steeds niet volledig geaccepteerd als Nederlanders. Nog steeds worden Aziatische Nederlanders als ‘vreemd en exotisch’ gezien. 

Chee-Han Kartosen-Wong hoopt dat de video #IkZieWatJijNietZiet positieve verandering teweeg brengt en bijdraagt aan meer zichtbaarheid en minder stereotypering en stigmatisering rondom Aziatische Nederlanders.

Bekijk de video 'Ik zie wat jij niet ziet' hieronder.

 

Bron: ikziewatjijnietziet 

Credits en tekst gedicht: Bongkar met Wongkar

 


Meer over Aziatische Nederlanders, BLM, Chinese Nederlanders, racisme.

Delen: