Amnesty: inhumane behandeling op Nederlandse Terrorismeafdelingen

In nieuws door Ewoud Butter op 31-10-2017 | 21:09

Op speciale Terrorismeafdelingen (TA’s) in de gevangenissen De Schie en Vught zitten mensen onder inhumane omstandigheden vast. Dat stellen Amnesty International en het Open Society Justice Initiative (OSJI) vandaag in een rapport waarvoor de onderzoekers met vijftig mensen spraken, onder wie negentien voormalige gedetineerden van de Terroristenafdelingen.

Amnesty schrijft op haar website:

Gedetineerden worden onder andere buitensporig lang opgesloten in hun cel en ondergaan stelselmatig vernederende visitaties (onderzoek aan/in het lichaam). Ook worden mensen die van een terroristisch misdrijf worden verdacht maar nog niet zijn berecht onder dezelfde zware omstandigheden vastgehouden als mensen die al veroordeeld zijn. Dit terwijl de autoriteiten niet voorafgaand aan iemands plaatsing in de TA beoordelen of deze verdachte daadwerkelijk zo gevaarlijk is dat de extra veiligheidsmaatregelen noodzakelijk zijn.

‘Veel van de maatregelen die stelselmatig worden toegepast in de TA kunnen mensen onnodig isoleren en vernederen, en daarmee schenden ze de verplichtingen van Nederland op het gebied van mensenrechten’, aldus Doutje Lettinga van Amnesty Nederland. ‘Zelfs iemand die geen bewezen bedreiging voor de veiligheid vormt, kan in een van de zwaarste detentieregimes van het land worden vastgehouden. Extra zorgwekkend is dat gedetineerden niet in staat zijn om hun plaatsing en de stelselmatig tegen hen ingezette strenge veiligheidsmaatregelen effectief aan te vechten.’

Meer bij Amnesty International en bij NU.nl

Volgens Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, voldoen de gevangenissen, dus ook de terrorismeafdelingen, aan alle internationale richtlijnen.

Kathelijne Buitenweg van GroenLinks laat op twitter weten dat ze samen met Attje Kuiken (PvdA) Kamervragen gaat stellen. 

Zie ook:

Activisten vragen aandacht voor Terroristenafdeling in Vught

Terrorismeafdeling kan voedingsbodem voor radicalisering zijn


Meer over Amnesty, mensenrechten, terroristen, Vught.

Delen: