Alevieten betreuren gratie voor 'moordenaar van Sivas'

In nieuws door Ewoud Butter op 06-02-2020 | 07:44

Het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond (ACCR), een van de grootste alevitische verenigingen van Nederland, heeft in een persbericht laten weten het besluit van de Turkse president Erdogan te betreuren om gratie te verlenen aan Ahmet Turan Kılıç. Deze werd op 16 juni 2000 ter dood werd veroordeeld voor zijn rol tijdens het 'bloedbad van Sivas', waarbij 37 mensen om het leven kwamen, waaronder de Nederlandse studente Carina Thuijs. De straf werd na het afschaffen van de doodstraf in 2002 omgezet in levenslang.

Het bloedbad van Sivas vond plaats op 2 juli 1993 in de Turkse stad Sivas, waar in die dagen het  Pir Sultan Abdal Cultuurfestival gehouden. Niet alleen alevieten bezochten het festival, maar ook niet-alevitische progressieve Turken, waaronder de Turkse schrijver en dichter Aziz Nesin, de vertaler van de roman ‘De duivelsverzen’ van Salman Rushdie, die een lezing zou verzorgen. 

Het festival, in het bijzonder de lezing van Aziz Nesin, werd door conservatieve soennitische moslims als een provocatie gezien. Na het vrijdaggebed rukte een menigte van 10.000 mensen op naar het Madimak hotel, waar Nesin en veel andere gasten van het festival verbleven. Het hotel werd in brand gestoken en brandweer en ambulances werden tegengehouden. De meeste slachtoffers waren alevitische kunstenaars en intellectuelen. De alevieten vormen in Turkije een grote minderheid die in de loop der jaren meestal is onderdrukt. Een deel van hen is aanhanger van een liberale, progressieve variant van de (shiitische) islam, een ander deel is niet (meer) gelovig en beschouwt zichzelf als aleviet als seculier of humanist. 

Ahmet Turan Kılıç, die destijds 60 jaar oud was, behoorde tot degenen die uiteindelijk ter dood werd veroordeeld. Na de afschaffing van de doodstraf werd zijn straf omgezet in een levenslange gevangenisstraf. President Recep Tayyip Erdoğan heeft de nu 86-jarige Kılıç, vanwege zijn 'voortschrijdende leeftijd' en 'ziekte' gratie verleend. Dit leidt zowel in Turkije als daarbuiten tot protesten van alevieten. 

Het Alevitisch Cultureel Centrum Rijnmond, dat vorig jaar nog het initiatief nam voor een herdenkingsmonument voor alevieten, "betreurt ten zeerste dat de gratie aan deze moordenaar is verleend". In een persbericht schrijft de vereniging onder andere: "Zijn daad heeft eeuwige impact. Ons verdriet is nog steeds zeer diep en velen leven dagelijks met het enorme verlies van geliefden. (..) De rechtsgang was al beperkt en nu wordt een moordenaar met één pennenstreek zonder meer vrij gelaten!"

Foto: de gevel van het pand van de ACCR, een voormalige kerk in Schiedam. De tekst eline, diline, beline sahip olmak is een belangrijke gedragsregel voor een aleviet en betekent: beheers je hand, je tong en je lende. (c) Ewoud Butter

Zie ook:

Meer artikelen over het alevitisme op Republiek Allochtonië

Meer over organisatievorming onder Nederlandse alevieten is te lezen in Zuilen in de polder, een verkenning van de institutionalisering van de islam in Nederland 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over alevieten, alevitisme, Sivas.

Delen: