3 jaar cel voor brandstichting moskee Leeuwarden

In nieuws door Roemer van Oordt op 04-10-2019 | 07:37

Overeenkomstig de eis van het Openbaar Ministerie is de 30-jarige Leeuwarder die eind april brand stichtte bij de moskee in de Esdoornstraat in zijn woonplaats vrijdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 14 voorwaardelijk. Hij veroorzaakte met de brandstichting volgens de rechtbank Noord-Nederland niet alleen groot gevaar voor het gebouw en de inwoner, ook de impact op de geloofsgemeenschap was heftig.

Op 23 april legde de man midden in de nacht een aantal zakken met huisvuil bij de toegangsdeuren van de moskee, die hij pas naar meerdere pogingen in brand kreeg. Hij ging er meteen vandoor. Omdat er aan hem geadresseerde brieven in de zakken zaten, kon de Leeuwarder een week later worden aangehouden.

Brand
Een toevallig passerende pizzakoerier zag de vlammen en probeerde de brand eerst met zijn voeten en met flesjes water te doven. De koerier waarschuwde de imam, die een ruimte in de moskee bewoont. Samen lukte het hen de brand onder controle te krijgen. De toegangsdeur bleek inmiddels verschroeid.

Dader
Het motief van de dader is onduidelijk. De Leeuwarder Courant weet te melden dat hij dacht dat het om een leegstaand gebouw ging. Daar ging de rechtbank niet in mee. De man woonde immers vlak bij de moskee en moet volgens de rechters hebben gezien dat er elke week enkele honderden mensen naar de moskee kwamen. De dader verklaarde zelf dat het om een impulsieve actie ging, die niet was gericht tegen de moskee of de islam.

De man is in 2015 ook al eens veroordeeld voor brandstichting, toen moest hij een jaar de cel in. De proeftijd liep nog. Hij is verminderd ontoerekeningsvatbaar verklaard, mede vanwege een alcoholverslaving en agressieproblematiek. Hij moet zich hieraan laten behandelen en mag drie jaar lang geen alcohol drinken. 

Strafeis
Hoewel er geen gewonden vielen concludeerde de rechtbank dat de man met zijn actie wel groot gevaar heeft veroorzaakt voor de moskee en voor de imam. Daarnaast nemen de rechters de man kwalijk dat hij angst heeft veroorzaakt bij de lokale geloofsgemeenschap. Vertegenwoordigers van de moskee vertelden tijdens de rechtszaak dat er sinds de brandstichting, ondanks extra veiligheidsmaatregelen, veel minder mensen naar de moskee komen. Het bestuur van de Stichting Marokkaans Religieus Centrum wil alleen de schade aan de deur vergoed hebben: een bedrag van 1300 euro. Die zal de dader moeten betalen.

Republiek Allochtonië houdt sinds maart 2010 een lijst bij van (haat)incidenten bij moskeeën en publiceert deze regelmatig. 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over brandstichting, hatecrime, incident, leeuwarden, moskee, om, rechtbank.

Delen: