Wordt de Brugse kerstmarkt onder druk van moslims vervangen door 'wintermarkt'?

In missers door Ewoud Butter op 30-10-2018 | 10:52

Dagblad De Telegraaf en bijvoorbeeld de TPO en De Dagelijkse Standaard meldden gisteren en vanochtend dat de kerstmarkt in Brugge werd vervangen door een wintermarkt. Volgens De Telegraaf om "mensen met andere geloofsovertuigingen niet te beledigen", TPO plaatste er een plaatje van vrouwen in boerka bij en De Dagelijkse Standaard repte over zelfislamisering. Wat is er aan de hand?

Bron van het nieuws is een bericht gisteren van de Vlaamse zender VTM waarin een van de organisatoren van de markt verklaard: „Als we het woord kerst gebruiken, wordt dat met het katholieke geloof geassocieerd. We willen wat neutraler zijn”. Volgens VTM is het wel de bedoeling dat nog steeds „kerstgerelateerde producten” zijn te vinden op de markt. Ook zal er dit jaar wel een kerststal staan in Brugge, maar geen kerstverlichting, die plaats maakt voor 'winterverlichting'. VTM meldt dat de oppositie in de stad zich afvraagt wat er eigenlijk mis is met een kerstmarkt, maar dat de meeste Bruggelingen niet wakker liggen van deze verandering.

Buiten Brugge zorgde het bericht wel voor onrust. Er ontstond ophef in een deel van de Vlaamse pers en ook het ANP berichtte erover. De Telegraaf vond het lokale nieuws uit Brugge belangrijk genoeg en nam het ANP-bericht over. 

The Post Online ging daar gisteravond dunnetjes overheen met een foto van drie vrouwen in boerka en het onderschrift 'Een Wintermarkt in Brugge, circa 2027.

En het blog De Dagelijkse Standaard (DDS) komt vanochtend met het bericht Wát?! Laffe steden vervangen kerstmarkt door “wintermarkt” om “ander geloven niet te schofferen”

DDS schrijft onder andere: 

Hoe ziet zelfislamisering er precies uit? Nou, zo dus. Je schaft de kerstmarkt af en vervangt die door de wintermarkt. Want je wil de islam niet voor het hoofd stoten. Stel je immers voor zeg, dat je als moslim een beetje wordt blootgesteld aan het kindje Jezus, de kerstman of glühwein. Vreselijk, toch?!

Checken

DDS schrijft ook:

Sommige berichten moet je tien keer checken. Of ze stiekem toch geen voorbeeld zijn van fake news bedoeld om je op stand te jagen.

Het is maar zeer de vraag of DDS het bericht ook echt de moeite heeft genomen het bericht echt te checken. Dan hadden ze gisteren namelijk bij Het Nieuwsblad al kunnen lezen:

Wij hebben dit ingevoerd omdat er altijd commentaar was dat de kerstmarkt al begint voor Sinterklaas er is. Nu is het dit weer”, zegt organisator Piet Vanderyse. “Het is niet eens nieuw: de Wintermarkt heet hier al drie jaar zo. Het was inderdaad ook een manier om neutraler te zijn. Je moet weten dat hier honderdduizenden toeristen komen om van de sfeer te genieten. We willen niemand voor de borst stoten.” Dat wil daarom niet zeggen dat er géén kerstgevoel meer zal zijn, zegt Vanderyse. “Na Sinterklaas zullen er kerstliedjes klinken. Twee per uur, anders is het overdreven. En er zullen een kerststal en een kerstboom staan, met winterse sfeerverlichting.” Geen kerstlichtjes? “Noem het zoals je wil, maar er bestaan al lang geen lichtjes meer in katholiek thema. Het is gewoon mooie verlichting.

In hetzelfde NIeuwsblad stelt de Vlaamse cultuurfilosoof Lieven De Cauter (KU Leuven).

“We zijn erg goed in gevoelig zijn voor zulke oppervlakkige problemen. De kerstmarkt is niet eens een Vlaamse traditie. Die stalletjes staan hier zeker niet langer dan twintig jaar. Toch volgt meteen die ideologische reflex: het scheelt niet veel of mensen zullen zeggen dat het de schuld is van de islamisering van de maatschappij.”

Conclusie

Conclusie is dus dat de naam van de 'kerstmarkt' in Brugge, toch vooral een commercieel en geimporteerd feestje, al een paar jaar geleden in 'wintermarkt' is veranderd. Niet vanwege de moslims, maar om de Sinterklaas-fans niet te veel voor het hoofd te stoten.

Prima allemaal, maar sleep er dan niet '(zelf)islamisering' bij. Goed misschien voor de clickbaits en het aanjagen van angst voor 'overname' en 'islamisering', maar met feiten heeft het allemaan weinig te maken.  

Update:

TPO heeft inmiddels elders op de TPO-site een (summiere) correctie geplaatst

Zie ook:

Meer mediamissers

Meer islam en media

Meer islamisering

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islam en media, islamisering, moslimhaat.

Delen: