Aangifte

In missers door Brahim op 13-08-2015 | 10:25

GeenStijl-verslaggever Jan Roos kreeg de afgelopen dagen veel aandacht omdat hij naar eigen zeggen moest vechten voor zijn leven tegen 12 'Marokkanen' die hem met stokken, knuppels en stenen belaagden. Uit getuigenverklaringen in Het Parool kwam gisteren een heel ander verhaal naar voren.

Brahim adviseert Jan aangifte bij de politie te doen en gebruik te maken van een parkeer app.

Dinsdagavond twitterde Jan Roos:

"Net aangevallen door 12 Marokkanen in Amsterdam-West met stokken, ijzeren staven en stenen. Omdat ik bij PowNed heb gewerkt."

"Werd met stenen begooid. Onder een luid "ik neuk je kanker moeder" vielen ze aan."

"We maken je dood, gilden ze. Ze hadden alleen niet gerekend op dat sommige Nederlandse mannen de tegenaanval inzetten."

In een andere tweet liet Roos weten dat hij had moeten "vechten voor zijn leven".

Aan The Post Online (TPO) vertelde Jan Roos dat hij op bezoek was bij een vriendin. Toen hij ‘de parkeermeter ging bijvullen’ werd hij opgemerkt door een ‘groep Marokkanen’ en kreeg hij "een stenenregen" over zich heen. Roos zou vervolgens de tegenaanval op de jongens hebben ingezet door op ze af te rennen. Daarvan waren de 12 met stokken en ijzeren staven bewapende jongens zo onder de indruk dat ze wegrenden. Roos raakte, ondanks de stenenregen en de ijzeren staven, niet gewond.  Roos liet TPO ook weten dat hij zijn tijd niet aan een aangifte wilde verspillen. "De politie doet er toch niets mee", stelde hij.
Tegenover AT5 zei Roos: "Het stikt hier van de Marokkanen, hoe moet ik nou vertellen wie wat gedaan heeft'. Hjj maakt hij wel melding van minstens twee getuigen:  een donkere man diehem nog probeerde te helpen. 'Maar hij werd ook uitgescholden voor kankerneger'. En een oudere Marokkaanse man probeerde de boel te sussen en stelde Roos voor dat hij misschien beter weg kon gaan.

Het gebeurde allemaal, je verzint het niet, in de Joos de Moorstraat.

Ervan uitgaande dat het verhaal van Roos (in grote lijnen) klopte, spraken velen, waaronder de hoofdredacteur van dit blog, terecht hun afschuw over het geweld tegen de GeenStijlmedewerker uit. Al heb je nog zo'n hekel aan de wijze waarop Powned of Geenstijl werken, dan bestrijd je ze, net als ieder ander waarmee je het oneens bent, met woorden en niet met geweld. En dreigen met geweld kan ook niet. Simpel.

"Niets of niemand houdt mij af van mijn werk. De waarheid laat zich niet door geweld of dreigement tegenwerken. De dood of de gladiolen!" twitterde Roos.

De waarheid

Toch werden er op sociale media wel vragen gesteld bij de waarheid van Roos. Hoe wist hij zo zeker dat het 12 'Marokkanen' waren? Had hij in de hectiek de tijd gehad om ze te tellen en naar hun nationaliteit te vragen? Hoe was het mogelijk dat hij, vechtend voor zijn leven en ondanks een stenenregen, jongeren met stokken en ijzeren staven, niet gewond raakte? Hadden die jongens die stokken en staven bij zich of lagen ze toevallig in de straat? Waarom slaan 12 goed bewapende jongeren op de vlucht wanneer een man op ze af komt rennen? Waarom meldden zich niet direct getuigen die het verhaal van Roos bevestigen, zo'n veldslag moet toch de aandacht hebben getrokken? Was er door de stenenregen niet meer schade ontstaan? Was de auto van Jan Roos bijvoorbeeld niet getroffen of de auto's van anderen in de straat? Waarom wilde Roos geen aangfite doen? 

Diverse media namen het verhaal van Roos klakkeloos over en dikten het soms aan zoals Powned, de voormalige werkgever van Jan Roos die kopte Mocro's belagen Jan Roos in 020-Gaza. Volgens dit bericht was Roos 'mishandeld'. Volgens nieuws.nl was Roos zelfs  'in elkaar geslagen' om zijn ongezouten mening over slecht geintegreerde allochtonen.

Gisteren nodigde de politie Roos uit om aangifte te doen. Ook stadsdeel West vroeg Roos aangifte te doen. Maar daar ging Roos, voorzover bekend, niet op in.

Parool

Het Parool, de enige krant die andere getuigen dan Jan Roos sprak, kwam met een bericht dat verklaarde waarom de jongeren wegrenden: Jan Roos was zelf bewapend. De krant vernam van drie getuigen dat Roos zelf "een kapmes van zeker een halve meter lang" uit zijn auto haalde. Ook riep hij volgens één getuige racistische teksten. Volgens drie jongens die erbij betrokken waren, waren ze met hooguit 5 jongens naar hem toegelopen en trok Roos het kapmes uit de achterbak van zijn auto en zei hij: 'Ik hak jullie kankerkoppen er af!'

De getuigen in Het Parool stellen dat het om minder dan twaalf jongens ging, dat ze niet met straatstenen gooiden, laat staan dat er stokken en ijzeren staven aan te pas kwamen. Volgens een buurvrouw is er alleen met wat kleine dingen gegooid..

Roos erkende tegenover het Parool dat dat hij  'wel iets in zijn hand had,' maar dat het geen kapmes was, maar "een knuppelachtig ding, dat ik in mijn auto heb liggen voor als ik word aangevallen door Marokkanen. Dat gebeurt namelijk vaker. Ik heb het daar liggen om mezelf te beschermen'. Volgens Jan Roos was er sprake van noodweer: "Als ik het niet had gepakt, had ik nu in het ziekenhuis gelegen."

Aangifte

Wat er nu precies gebeurd is, blijft onduidelijk. Het lijkt zeker dat Jan Roos een nare confrontatie heeft gehad met een groepje jongeren. Wat hiervoor de aanleiding was en wat de rol van Roos hierin zelf was, blijft gissen voor mensen die er niet bij waren. De versie van Jan Roos en die van de getuigen die Het Parool sprak, verschillen in ieder geval op verschillende wezenlijke punten. Het is verder ook duidelijk dat Roos zelf een niet onbelangrijk detail verzweeg, namelijk dat hij zelf een wapen (kapmes of knuppel) pakte.

Het kan zijn dat Het Parool net de verkeerde getuigen heeft gesproken en dat de versie van Jan Roos (grotendeels) klopt. In dat geval doet Roos er verstandig aan toch aangifte te doen en de hulp van de politie in te roepen. De politie kan dan verschillende andere getuigen horen en de jongens, die deels door Het Parool al zijn achterhaald,  kunnen dan hun straf krijgen. Bovendien kan dan het signaal worden gegeven dat geweld tegen verslaggevers ontoelaatbaar is.

Wanneer Jan Roos geen aangifte doet of er geen nieuwe getuigen komen opdagen die zijn verhaal kunnen bevestigen, dan is het zijn woord tegen dat van meerdere anderen. Dan is het verhaal dat blijft hangen dat hij waarschijnlijk vervelend benaderd is door een groepje (jonge?) jongens en zich vervolgens  zo bedreigd voelde dat hij een wapen uit zijn auto pakte waarop de jongens op de vlucht sloegen. Daarna besloot hij om het verhaal via twitter wereldkundig te maken, het flink op te blazen en een wezenlijk element, namelijk zijn eigen gebruik van een wapen, te verzwijgen.

Als dat uiteindelijk het verhaal wordt, dan heeft Roos allereerst zijn eigen geloofwaardigheid beschadigd, maar ook de pers en reaguurders een stok gegeven om weer eens ongenuanceerd te keer te gaan tegen Marokkanen. Ik heb overigens de indruk dat dat laatste Jan Roos en zijn fans een rotzorg zal zijn.

Ga aangifte doen Jan, en gebruik in het vervolg een parkeer app.


Brahim werkt bij een bureau, hij adviseert en schrijft, soms onder pseudoniem.


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!


 


Meer over brahim, jan roos, marokkaanse jongeren, media, mediamisser, mediamissers.

Delen: