Jongeren van niet-westerse herkomst nog steeds vaker werkloos

In feiten op 26-11-2015 | 16:56

Jongeren van niet-westerse herkomst zijn opvallend vaker werkloos dan jongeren van Nederlandse komaf. In 2015 is 8,8% van de autochtone jongeren werkloos tegenover 21,5% van de jongeren van niet-westerse herkomst. De nieuwe factsheet Jeugdwerkloosheid naar herkomst van Kennisplatform Integratie & Samenleving bundelt cijfers van 2010 tot medio 2015.

Voor Nederlandse jongeren van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Antilliaanse en Arubaanse herkomst liggen de werkloosheidspercentages aanzienlijk hoger. Dit geldt ook voor jongeren die onder de categorie ‘overig niet-westers’ vallen. Deze laatste groep vertoont in de eerste helft van 2015, tegen de trend in, een opvallende stijging in werkloosheid. Met overig niet-westers worden jongeren uit Afrika (exclusief Marokko), Midden- en Zuid-Amerika (exclusief Suriname en de Antillen) en Azië (exclusief Turkije, Indonesië en Japan) bedoeld.

De hogere werkloosheid onder jongeren van niet-westerse herkomst wordt onder andere verklaard uit de volgende factoren: jongeren met een niet-westerse achtergrond hebben gemiddeld een lagere opleiding, ze hebben minder netwerken en andere netwerken, ervaren vaker discriminatie, kiezen vaker een studie met een minder goed arbeidsmarktperspectief en doen tijdens hun studie minder werkerkervaring en arbeidsmarktvaardigheden op.

Lees verder bij het Kennisplatform Integratie en samenleving (KIS)

Bij het KIS is ook de factsheet te downloaden

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  


 


Meer over arbeidsmarkt, factsheet, kis, werkloosheid.

Delen:

Reacties


dewanand - 01/12/2015 15:00

Ja zeg, toch erg trieste zaak, ik ken diverse hindoestaanse jongeren die totaal kansloos zijn om ooit nog een baan te krijgen en hun leven op te bouwen.

En alle economen weten nu dat wij komende vijf jaar niet veel hoeven te verwachten van de banengroei in Nederland, want robotisering en Kunstmatig Intelligente automatisering komen er nu aan, en hierdoor verdwijnen vreselijk veel banen in de lagere segmenten van de kenniseconomie.

Wij moeten als allochtonen van niet westerse afkomst (ben ik zelf, korte, infererieure hindoestaanse schrijvertje) nu zelf zoeken naar intelligentere oplossingen en onze krachten bundelen.

WG pootafdruk Wieroe, mijn hindoe katten zoontje. uit Delft kennisstad.