Factcheck: Telt Nederland in 2100 meer dan 24 miljoen inwoners?

In feiten door Marga van Zundert op 19-09-2018 | 09:21

Demograaf Jan Latten, hoogleraar en oud CBS-onderzoeker neemt zijn wetenschappelijke cijfers niet serieus. En Elsevier en WNL vliegen uit de bocht door Lattens uitspraken over bevolkingsgroei en migranteninstroom niet te toetsen.

In 2100 telt Nederland 24 miljoen inwoners waarvan meer dan de helft een migratie-achtergrond heeft. Dat staat in alarmistische rode letters op de cover van Elsevier. Het is tijd voor bevolkingspolitiek stellen cultureel antropoloog Jan van de Beek en sociaal demograaf Jan Latten in het bijbehorende opiniestuk met als titel ‘De saamhorigheid staat op het spel’. Bij WNL-op zondag kreeg Latten samen met FvD-voorman Thierry Baudet opnieuw alle gelegenheid om hun doembeeld te presenteren. Hoe zit het echt?

16 miljoen in 2100

De voorspelling van 24 miljoen Nederlanders in 2100 komt uit een studie van Latten zelf en staat in het VN-rapport ‘World Population Prospects: The 2017 Revision’. Maar de kans dat het scenario ook echt werkelijkheid wordt, zo berekende Latten zelf, is minder dan vijf procent. De prognose dat er in Nederland in 2100 nog maar 11 miljoen mensen wonen is volgens Lattens berekeningen even waarschijnlijk.

Zijn meest waarschijnlijke scenario komt uit op circa 16 miljoen Nederlanders in 2100. Dat is minder dan de huidige 17,2 miljoen. Bevolkingsafname is dus waarschijnlijker dan de grote toename waar Van de Beek en Latten in hun opiniestuk alarm over slaan.

Latten stelt ook dat de huidige jaarlijkse bevolkingsgroei in Nederland met ca. 80.000 mensen, voornamelijk komt door immigratie. Het geboortecijfer is laag. Er worden nauwelijks meer baby’s geboren dan dat er Nederlanders sterven, blijkt ook uit cijfers van het CBS.

Westerse migranten

Op social media en de website van Elsevier reageren velen angstig op de opinie van Latten en Van de Beek. ‘Nederland wordt geofferd aan abjecte culturen.’ ‘Ben bang dat mijn kleindochters straks gesluierd en besneden door het leven moeten.’ Voor hen is immigratie blijkbaar synoniem met orthodox islamitische waarden.

Maar dat Nederland ‘islamiseert’ door immigratie blijkt niet uit de CBS-cijfers. Circa een vijfde van de huidige immigranten komt uit Syrië. Het gaat vooral om gezinshereniging na de piek in oorlogsvluchtelingen in 2015. Immigranten vanuit christelijke Europese landen (Polen, Roemenië, Italië, Bulgarije, Duitsland) zijn ver in de meerderheid. Bovendien, op plaats drie van herkomstlanden staat het overwegend Hindoeïstische India en op plaats tien China, dat officieel atheïstisch is.

Wij-zij-denken

Op basis van een hoogst onwaarschijnlijke prognose presenteren Van de Beek en Latten in Elsevier een doemscenario van overbevolking, waarbij ze bovendien suggereren dat antiwesterse waarden zullen gaan overheersen. Hetzelfde verhaal vertelt Latten samen met Forum voor Democratie voorman Thierry Baudet in een uitzending van WNL.

Geen van beide beweringen valt te staven met de wetenschappelijke cijfers die Latten elders publiceerde. De hoogleraar sociale demografie en voormalig hoofddemograaf van het CBS lijkt zijn wetenschappelijke cijfers te verbuigen. Juist uit die cijfers blijkt dat de Nederlandse bevolking vanaf 2040 waarschijnlijk gaat krimpen. Bovendien komt de toename van Nederlanders met een migratieachtergrond vooral van Europeanen.

Meer lezen?

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2017/31/migratie-blijft-bepalend-voor-bevolkingsgroei
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2016/43/al-88-duizend-inwoners-erbij-in-eerste-9-maanden

 

Dit artikel van Marga van Zundert verscheen eerder op World’s Best News

Zie ook:

Meer fieten en factchecks

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over demografie, immigratie, jan latten, jan van de beek, prognose.

Delen: