Factcheck: eist 72% van de moslims dat 'wij' ons aanpassen?

In feiten door Ewoud Butter op 29-08-2017 | 14:47

Gisteren citeerde Thierry Baudet een tweet waarin werd beweerd dat uit een peiling van Eenvandaag duidelijk werd dat 72% van de moslims in Nederland zou eisen dat 'wij' ons moeten aanpassen. Baudet plaatste er de hashtag #FVD bij en ontving veel retweets, likes en reacties als 'daarom ben ik lid geworden van FvD" en "Laten die 72 % heel snel op bootje terug gesmeten worden, waar zij vandaan komen."

Maar, klopt het ook?

De tweet van Baudet zag er als volgt uit:

Enkele voorbeelden van de reacties die Baudet hierop kreeg:

Het is al hun gelukt om NL te veranderen. Zoals Sinterklaas issue, islamitische scholen, feestdagen en DENK partij, NL past zich aan hun.

Minder, minder mag niet maar wat te denken van 72%?

Voor degenen die nog niet wisten wat cultuurmarxisme betekent: dit dus.Ik eis dat ze vertrekken

Dan nu de uitzending van Eenvandaag. Het item gaat over Rotterdam, maar begint met de herhaling van de antwoorden op twee vragen uit een landelijke peiling die in maart werd gehouden. Hierover werd in maart als volgt bericht:

Een ruime meerderheid, 78 procent van de autochtone Nederlanders, vindt dat de integratie in Nederland mislukt is. Maar liefst 85 procent van hen vindt dat mensen met een migratieachtergrond meer hun best moeten doen om te integreren in de Nederlandse samenleving.
Deze groep zelf onderschrijft dat: twee derde van de Nederlanders met een migratieachtergrond (67%) vindt dat ook. Van hen vindt 40 procent de integratie mislukt. Driekwart van de Nederlanders (72%) met een migratieachtergrond vindt dat autochtone Nederlanders meer moeten open staan voor anderen. De helft van de autochtonen zelf (46%) vindt dat ook.

In de uitzending van Eenvandaag worden die resultaten bijna letterlijk herhaald en wordt hieraan de conclusie verbonden: "Wij passen ons de afgelopen jaren niet genoeg aan elkaar aan." Bekijk hieronder de eerste anderhalve minuut van dit fragment. 

 

Conclusie

Over moslims wordt in het geheel niet gesproken, laat staan dat moslims iets zouden eisen. De vraagstelling ging niet over 'eisen', maar over 'openstaan voor anderen'. Thierry Baudet retweette een boodschap van iemand die een geheel eigen draai gaf aan de uitslag van een peiling. 

Baudet verspreidt dus desinformatie. Precies hetgeen zijn partij hetzelfde Eenvandaag verwijt.

 

Update, 30 augustus:

Een dag later, na het verschijnen van deze factcheck, retweette Baudet iemand met exact dezelfde tekst, maar een andere afbeelding. 

 

 

Meer factchecks hier

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  
Meer over ewoud butter, factcheck, forum voor democratie, moslims, thierry baudet.

Delen: