Zineb El Rhazoui: "De racisten in het Westen lachen zich rot om deze clowns"

In achtergronden door Ewoud Butter op 12-03-2018 | 09:29

De Marokkaans Franse journaliste Zineb El Rhazoui bezocht vorige week Nederland. El Rhazoui overleefde als een van de weinige journalisten de aanslag op Charlie Hebdo. Ze strijdt al jaren tegen de radicale islam en betaalt daar een hoge prijs voor: ze wordt continue beveiligd.

Tijdens haar verblijf in Nederland heeft ze verschillende interviews gegeven, onder andere aan Nadia Ezzeroili in de Volkskrant. Uit dit interview enkele quotes.

Zineb El Rhazoui maakt zich zorgen over het 'groeiend islamisme'. Ze wijst op de opmars van hoofddoekdragende vragen in Marokko. 

'Laten we duidelijk zijn: de grootste slachtoffers zijn de mensen uit de islamitische wereld. Zij moeten dagelijks strijden om een glas wijn te mogen drinken of hun eigen seksuele oriëntatie te ontdekken. Je begrijpt dus dat het me frustreert dan te zien hoeveel migrantenjongeren in Europa alle vrijheden en rechten vrijwillig opgeven en zich laten ketenen door deze ideologie. Toen ik nog in Marokko woonde, heb ik mijn leven geriskeerd voor individuele vrijheden. Ik ben gevlucht naar Europa en dan tref ik dit aan? Onbestaanbaar.'

Tegen migrantenjongeren zegt ze: 

'Dat het nobel is om je eigen wortels te ontdekken. Maar je moet culturele wortels niet verwarren met religie. Ik snap niet hoe het kan dat bijvoorbeeld een Nederlandse burger van Marokkaanse afkomst met Berberroots denkt dat een Saoedische jabador of Syrische zwarte lange hoofddoek tot zijn of haar culturele erfgoed hoort. Die komen uit het Midden-Oosten, niet uit Noord-Afrika. 

Ik kan me geen achterlijkere houding voorstellen dan kiezen voor een gekooid leven terwijl je het voorrecht hebt te leven in een maatschappij die je vrijheid biedt. Ze bevestigen alleen maar het racistische cliché dat de Marokkaanse cultuur hetzelfde is als deze fascistische ideologie. De racisten in het Westen lachen zich rot om deze clowns. Hoe kun je überhaupt denken dat de islam superieur is aan de cultuur van je ouders? Islamitisch regimes zijn niet democratisch of succesvol, op een zeldzaam geval na.'

Over islamitische jongeren die de islam willen hervormen, maar vrezen dat hun religiekritiek door extreem-rechts wordt gekaapt:

'Zij zijn niet zozeer bang voor extreem-rechts, maar bang zelf versleten te worden voor racist of islamofoob. Als je in een islamitisch land woont, hoef je niet bang te zijn voor het racisme- of islamofobieverwijt. Wel zijn er wetten waarmee je ter dood veroordeeld, gegeseld of in de gevangenis gegooid kunt worden als je hardop zegt geen moslim te zijn of wijn drinkt. De islamisten hebben die macht, nog, niet. Wat ze hier wél doen, is pruilen dat je hun gevoelens kwetst en racistisch bent. Zelfs niet-islamitische linkse activisten doen mee. In plaats van de moed te hebben voor de hervormers op te komen, lopen ze in de val van islamisten, met hun islamofobieverwijten.

'Die activisten willen niet geassocieerd worden met extreem-rechts maar vergeten dat de islamisten in de moslimwereld extreem-rechtse figuren zijn. Ideologisch verschillen islamisten weinig van extreem-rechts. Beiden zien samenlevingen als gemeenschappen die je in het gareel houdt door beperking en hebben niets op met vrouwenrechten. In Frankrijk demonstreerden extreem-rechts en islamisten samen tegen het homohuwelijk.'
 

El Rhazoui is zelf links georienteerd, maar hekelt linkse politici die 'universele mensenrechten liever opgeven en paternalistisch opkomen voor islamisten'.

Lees het hele interview hier. 


De foto is een screenshot van een bijeenkomst in De Balie 

Zie ook:

Nothing is forgiven (documentaire over Zineb El Rhazoui)

Abdou Menebhi: Het is nu tijd voor een debat over haatzaaiende religieuze teksten

Videoverslag van bijeenkomst in De Balie op 8 maart 2018


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 

 

 


Meer over islamdebat, islamisme, vrouwenemancipatie, Zineb El Rhazoui.

Delen: