Writers Unlimited Winternachten 2019

In achtergronden door Claire Schut op 19-01-2019 | 21:08

Donderdag 17 januari was de opening van de 24ste Writers Unlimited Winternachten literatuurfestival in Theater aan het Spui te Den Haag (t/m zondag 20 januari).

Tijdens de feestelijke openingsavond beet Radna Fabias , winnaar van de C. Buddingh'-prijs 2018 voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut, de spits af met gedichten uit haar bundel Habitus. De Amerikaans-Mexicaanse schrijver Jennifer Clement, voorzitter van PEN International, sprak over het belang van de vrijheid van meningsuiting. De Canadese schrijver Madeleine Thien maakte diepe indruk met de Free the Word!-speech. 

De prestigieuze Oxfam Novib PEN Awards werd door Oxfam Novib-directeur Michiel Servaes uitgereikt aan de Nicaraguaanse schrijver en dichter Gioconda Belli en aan de Palestijnse dichter Dareen Tatour. Een speciale prijs bestemd voor de Italiaan Roberto Saviano, auteur van het non fictie boek Gamorra(2006) over de Napolitaanse onderwereld, kon de schrijver veiligheidsredenen niet zelf in ontvangst komen nemen: hij wordt bedreigd om zijn kritische boek Gamorra en recente kritiek op de overheid.  

Tijdens de openingsavond was het ook de première van ‘Monument for Murdered Authors and Journalists’ . De video (zie ook hieronder) is een digitaal eerbetoon aan meer dan 1700 schrijvers en journalisten die sinds 1992 om het leven zijn gekomen tijdens het uitvoeren van hun werk – met als meeste recente slachtoffer op 16 januari 2019 onderzoeksjournalist Ahmed Hussein-Suale die in de Ghanese hoofdstad Accra werd doorgeschoten voor zijn onderzoek naar corruptie in het Afrikaanse voetbal. ‘Monument for Murdered Authors and Journalists is een initiatief van Theatre of Wrong Decisions, gesteund door  Committee to protect Journalists, PEN International, Oxfam Novib en Writers Unlimited Winternachten Festival. 

De 24e editie van het festival Winternachten staat met het motto 'Who Wants to Live Forever' in het teken van onze toekomst. De gesprekken, voordracht, muziek, film en debatten gaan onder meer over de verhouding tussen mens en robot, over nieuwe maakbaarheid door technologische innovatie, over hoop en vrees voor de politieke toekomst en over het terugkerend verlangen naar eeuwig leven.

Het festival verwelkomt ruim 90 schrijvers, dichters, denkers en musici, waaronder Adam Zagajewski (Polen), Asis Aynan, Gioconda Belli (Nicaragua), Jennifer Clement (Mexico), David Van Reybrouck (België), Jennifer Nansubuga Makumbi (Oeganda), Mark O'Connell (Ierland), HemelBesem (Zuid-Afrika), Ian Buruma, Radna Fabias, Aafke Romeijn, Damiaan Denys, Leni Zumas (VS), Auke Hulst, Mohammad Rabie (Egypte), Hanna Bervoets, Lounar, Ayelet Gundar-Goshen (Israël), Arshia Sattar (India), Raj Mohan, Derek Otte, Vamba Sherif, Simone van Saarloos en Rodaan Al Galidi.

Meer informatie over Winternachten 2019

Illustratie is afkomstig van onderstaande video ‘Monument for Murdered Authors and Journalists’

Monument for Murdered Authors and Journalists from Theatre of Wrong Decisions on Vimeo.

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

Delen: