‘We krijgen meerdere malen per jaar enveloppen met varkensvlees’

In achtergronden door Roemer van Oordt op 05-10-2017 | 12:30

Trouw bericht op hun internetpagina over internationale ‘pesterijen met bacon’ in en om moskeeën. Hoe zit dat in Nederland?

In de Amerikaanse staat Tenessee spoten twee tieners - tijdens het islamitische offerfeest - met graffiti ‘Fuck Allah’ op een moskee en bevestigden plakken bacon aan de deur. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een haatmisdrijf en vervolgt ze, onder meer omdat bekend mag worden beschouwd dat voor moslims het eten van varkensvlees haram (onrein) is. Veel vaker worden soortgelijke voorvallen in bijvoorbeeld de VS en Engeland door moskeekoepels gemeld. Trouw probeert te achterhalen of in Nederland ook sprake is van dit soort incidenten.

Bevestiging komt van Yücel Aydemir, voorzitter van de Utrechtse Ulu-moskee van de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Hij zegt in Trouw:

“Wij krijgen meerdere keren per jaar enveloppen met varkensvlees, en ik hoor van genoeg andere moskeeën waarbij dat ook gebeurt. Die moskeebesturen reageren vaak hetzelfde als wij: ze doen niks. We willen het niet groter maken dan het is, en de kans dat de dader gepakt wordt is toch heel klein. En: we willen mensen niet op ideeën brengen. Dat dit soort incidenten nooit het nieuws halen, betekent niet dat ze er niet zijn.”

Het plaatsten van varkenskoppen of poten voor (de ingang van) moskeeën haalt het nieuws vaker. Dat lijkt logisch. Zoiets heeft natuurlijk veel meer (visuele) impact op de gemeenschap en de omgeving en een varkenskop gooi je niet zomaar in de prullenbak. Daar komt bij:  een pakje bacon haal je anoniem bij de AH, maar de aanschaf van een varkenskop - of poot springt letterlijk en figuurlijk meer in het oog. Op Republiek Allochtonie houden wij een lijst bij van al dan niet gewelddadige incidenten bij moskeeën. Het plaatsen van delen van varkens komt met enige regelmaat voor. 

Voorvallen bij moskeeën krijgen - mede door de heftigheid en het gewelddadige karakter van de incidenten, doorlopend onderzoekwetenschappelijke input en initiatieven als Meld Islamofobie en het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie - steeds meer aandacht van de overheid. De laatste jaren worden verschillende acties ingezet om de meldingsbereidheid bij onder meer politie en anti-discriminatievoorzieningen te verhogen. En hoe begrijpelijk de redenen om niet te melden vaak ook zijn: alleen als naar buiten komt over wat voor soort incidenten op welke schaal het gaat wordt zichtbaar hoe groot de moslimhaat in Nederland daadwerkelijk is.


Meer over incidenten, moskeeën, moslimhaat, roemer van oordt, trouw.

Delen: