"Voor mij staat het vraagstuk van de inclusiviteit centraal"

In achtergronden op 13-03-2018 | 23:33

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verschijnen op Republiek Allochtonië korte portretjes van kandidaten van verschillende partijen uit vooral de grote steden die volgens de peilingen op een verkiesbare plek staan. Voor deze portretjes krijgen de kandidaten dezelfde vragen.

Het derde portret is van Nenita La Rose. Zij staat 5e op de lijst van de PvdA Amsterdam.

1. Wat voor opleiding heeft u gevolgd en wat voor werkervaring heeft u?

Mijn professionele carrière begon ik na mijn Rechtenstudie aan de Universiteit van Amsterdam als beleidsambtenaar op het Stadhuis van Amsterdam. Daar was ik ruim tien jaar  lid/adjunct-directeur van het Kabinet van de Burgemeester (Ed van Thijn en Schelto Patijn) en Coördinator Internationale Betrekkingen van de Gemeente Amsterdam.

Gedurende zes jaren was ik vervolgens directeur Publiekszaken en lid van het Managementteam van het Stadsdeel Amsterdam Zuidoost. Vervolgens ben ik gedurende 8 jaar directeur geweest van Child Helpline International. CHI komt als koepel van lidorganisaties in meer dan 150 landen op voor de Rechten van het Kind. Voor deze organisatie heb ik erg veel gereisd en onderhandeld met nationale overheden, NGO’s en lokale grassroot organisaties.

Momenteel ben ik zelfstandig gevestigd als Legal Mediator en Toezichthouder.

Sinds 2017 ben ik voorzitter van de Nederlandse Vrouwen Raad.

Ik ben in Suriname geboren, in de Pijp als kind opgegroeid en nu al vele jaren inwoner van Amsterdam Zuidoost.

2. Waarom bent u politiek actief geworden?

In de Amsterdamse stedelijke mengelmoes van mensen uit elke denkbare windstreek ben ik altijd maatschappelijk erg actief geweest. Als bestuurder van diverse non-profit organisaties en als vrijwilliger bij maatschappelijke initiatieven heb ik steeds mijn aandeel willen leveren aan de ontwikkeling van Amsterdam als vrije, tolerante en inclusieve gemeenschap. Dat wil ik nu doen als lid van de Amsterdamse Gemeenteraad. Ik ken Amsterdam erg goed. En ik heb overal ter wereld gezien hoe ontwikkelingen zich ten goede, maar ook desastreus ten kwade kunnen keren. Ik hoop met deze kennis en achtergrond een nuttige bijdrage aan de toekomst van Amsterdam te kunnen doen.

3. Waarom moeten we op uw partij stemmen?

Voor mij zijn de sociaal-democratische waarden leidend. Opkomen voor zwakkeren. Recht op werk. Recht op excellent onderwijs. Eerlijke sociale wetgeving. Tegengaan van de groeiende kloof tussen rijk en arm. Tegengaan van arbeidsdiscriminatie. Strijden tegen xenofobie. Strijden voor volledige acceptatie van de LHBTI gemeenschappen. Voor deze waarden wil ik met de Partij van de Arbeid opkomen in de Amsterdamse gemeenteraad. En natuurlijk moet onze mooie, dwarse, complexe stad in financieel, bestuurlijk en technisch opzicht ook gewoon goed gemanaged worden.

4. Stel dat uw partij niet zou bestaan, op welke partij zou u dan stemmen?

Ik zou een eigentijdse PvdA graag helpen uitvinden en oprichten als die nog niet bestond. Maar dan zonder de tekortkomingen die er onvermijdelijk na verloop van tijd bij een partij insluipen. Dat geldt voor mijn PvdA en voor alle andere politieke partijen trouwens. Het blijft immers uiteindelijk altijd mensenwerk.

5. Waarom moeten we op u stemmen?

Ik schrik er niet voor terug om steun te geven aan een partij die in een neergaande periode zit. De Pvda heeft het voor mij en trouwens ook naar de mening van een groot deel van kiezers de afgelopen tijd niet zo goed gedaan. Uit de geschiedenis van de partij kunnen wij leren welke valkuilen er dreigen voor een sociaaldemocratische partij in een moderne, dynamische westerse context. Wij kunnen in terugblik zien welke fouten er door de partij ideologisch en praktisch zijn gemaakt. Wij kunnen dus verklaren hoe dat komt. Maar dat neemt bij de mensen, die hun vertrouwen in de partij gesteld hadden, de teleurstelling nog niet weg.

Ik maak graag deel uit van de stroming die de PvdA weer op koers brengt, namens en met al die mensen die blijven geloven in de oorspronkelijke drijfveren van de sociaal-democratie. Het gaat immers uiteindelijk altijd om de basisprincipes waarvoor de partij destijds is opgericht.

6. Wat is volgens u het belangrijkste probleem in Amsterdam? Wat moet er volgens u de komende vier jaar gebeuren om het probleem op te lossen?

Voor mij staat het vraagstuk van de inclusiviteit centraal. Dat is in een grote en diverse stad de sleutel tot het oplossen van de meeste problemen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs, in de huisvesting, in de publieke ruimte en in het beslissen over een eerlijke verdeling van onze welvaart.

7. Welke partijen moeten de komende jaren volgens u een college gaan vormen?

Ik word heel blij van een links-georienteerd bestuur, als dat ons door een meerderheid van het electoraat gegund wordt. Dat past bij onze stad, die welvarend is, maar ook rechtvaardig en solidair deze welvaart moet verdelen.

8. Op welke website kunnen we eventueel meer informatie over u vinden?

 

Linkedin: Nenita La Rose

Facebook: www.facebook.com/nenita.larose.7

Twitter: @NenitaLaRose


Meer portretten hier
Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)
 


Meer over #gr2018, #kandidaten2018, nenita la rose.

Delen: