Terugkijken: is er een relatie-taboe tussen moslims en niet-moslims?

In achtergronden door redactie op 25-03-2018 | 12:14

De postercampagne Celebrate Love van Femmes for Freedom is vorige week gestart. De boodschap: iedereen is vrij om zijn of haar eigen partner te kiezen. Toch lijkt dit niet vanzelfsprekend te zijn bij Nederlandse vrouwen met een migratieachtergrond. Zij krijgen vaak te maken met negatieve reacties, druk vanuit de familie, uitsluiting vanuit de gemeenschap, of moeten een dubbelleven leiden. Dit alles als ze een relatie buiten de eigen kring om aangaan. Waar krijgen gemengde stellen mee te maken en wat is de oplossing? Aan tafel bij De Nieuwe Maan (NTR): Latifa Chalgoum (Docent MBO) en Naima Ajouaau (actief lid PvdA). De presentatie is in handen van Naeeda Aurangzeb.

Bron: Youtube kanaal Nieuwe Maan

Zie ook:

Amsterdam krijgt toch campagne met zoenposters #celebratelove

Ongemak over een postercampagne

Kritiek op postercampagne Femmes For Freedom is ongenuanceerd en onterecht

Waardeert u ons werk? U kunt ons steunen en een klein (of groot) bedrag doneren


Meer over celebratelove, emancipatie, vrije partnerkeuze.

Delen:

Reacties


Hans Naaktloper - 25/03/2018 15:36

Diegene die indeelt handelt racistisch.
Mensen die anderen uitsluiten discrimineren.
Zo is het, en niet anders.

Je kunt je wel verzetten tegen de dogma's van een religie, maar als je de bijbehorende taal en het begrippenkader waarin je spreekt over segregatie niet aanpast ben je deel van het probleem.

Ken jij een relatie die niet gemengd is?
Nee, ik ook niet.
Diegene die spreekt over 'gemengde' relaties uit zich racistisch.

Het probleem is niet dat er geen emanciperende invloed uitgaat van dit soort discussies, maar de analyse blijft steken op een kinderlijk niveau. Terwijl sprekers zich willen afwenden van de dogma's komen ze niet tot de conclusie dat de beleving en de constructie van de identiteit (identificatie/ vereenzelviging) het probleem is.
Lees eens wat van Jiddu Krishnamurti, die heeft het fenomeen van zelfdefiniëring, met alle daaruit voortkomende seggregerende ellende, het best verwoord.