Terugkijken: de werving van gastarbeiders in Marokko

In achtergronden door Ewoud Butter op 24-07-2017 | 18:40

Dit indrukwekkende filmpje is al vaker vertoond. Het is afkomstig uit een uitzending van AVRO Televizier van 21 oktober 1969. Jaap van Meekren interviewt Simon Evert Jongejan, een gedetacheerde van de Nederlandse overheid, die in Marokko verantwoordelijk is voor de selectie van gastarbeiders in Marokko. Van Meekren heeft het tijdens de reportage over een ‘slavenmarkt’ .

Hoewel het eerste wervingsakkoord (met Italië) in 1947 werd gesloten, kwam de werving van gastarbeiders pas op gang tijdens het kabinet De Quay, het eerste naoorlogse kabinet zonder de PvdA. Het kabinet werd gevormd door de VVD en de drie partijen die later het CDA zouden vormen: KVP, ARP en CHU. Dit centrumrechtse kabinet stelde soepelere eisen op voor nieuwe wervingsakkoorden met Italië en Spanje (1960 en 1961). 

Dezelfde partijen vormden later het kabinet Marijnen (1963-1965) dat een wervingsakkoord met Turkije sloot en later het kabinet-De Jong (1967-1971) dat in 1969 een wervingsakkoord met Marokko sloot. 

Bij de migratie van Marokkanen naar Nederland speelde de officiële werving via de Nederlandse overheid een geringe rol. Slechts 4000 Marokkaanse gastarbeiders kwamen via die officiële weg naar Nederland. De meeste migranten uit Marokko waren avonturiers. Zij kwamen, ook al voor 1969, door spontane migratie naar Nederland en werden verwelkomd door het Nederlandse bedrijfsleven. Het wervingsverdrag werd in 1973 ten tijde van de oliecrisi door het kabinet Den Uijl (PbdA, PPR en CDA) verbroken. 

Hieronder de reportage van Jaap van Meekren. 

 

 

Zie ook:

Geschiedenis van Marokkanen in Nederland (n.a.v. studie Nadia Bouras)

Gastarbeiders uit Marokko (vijeeuwenmigratie)

Meer terugkijken:

Martin Luther King bezoch twee keer Nederland


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 


Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


Meer over achtergrond, dakira, geschiedenis, marokko, terugkijken, werving, zomergast, zomergasten.

Delen: