PEW-research: Europeanen die zichzelf niet tot een religie rekenen zijn toleranter dan christenen

In achtergronden door Ewoud Butter op 31-05-2018 | 17:54

Westeuropeanen die zichzelf niet (meer) tot een religie rekenen denken over het algemeen toleranter over moslims, joden en immigratie dan Westeuropeanen die zichzelf als christelijk beschouwen. Dat blijkt uit een onderzoek van PEW Research.

Het onderzoek van Pew Research Centre werd uitgevoerd in het voorjaar en de zomer van 2017 en bestond uit 24.000 telefonische interviews met willekeurig geselecteerde volwassenen.

Uit het onderzoek blijkt dat het merendeel van de West-Europeanen bereid is om moslims en joden in hun buurten en in hun families te accepteren, en dat de meesten negatieve uitspraken over deze groepen verwerpen. Toch zijn er aanzienlijke groepen die bijvoorbeeld liever geen moslim in de familie zien. In Nederland geldt dit voor 9% van de respondenten. 

 

Ook is er een kleinere groep Europeanen die geen joden zullen accepteren als familielid. In Nederland gaat dat om 3% van de respondenten. 

Christenen

Mensen die hogere opleiding en mensen die persoonlijk iemand kennen, staan over het algemeen meer open voor immigratie en religieuze minderheden, maar ook religie blijkt een factor. 

Europese christenen, zowel kerkbezoekende (minstens 1 keer per maand) als niet-praktiserende christenen, zijn volgens PEW Research eerder geneigd om anti- immigranten- en anti-minderheidsstandpunten te uiten dan Europeanen die zich niet tot een religie rekenen (mensen die zichzelf identificeren als atheïst, agnost of "niets in het bijzonder").

Zo zijn christenen minder vaak bereid om joden in hun familie te accepteren, en stemmen ze vaker in met zeer negatieve uitspraken over joden. Ook zijn christenen eerder geneigd te zeggen dat immigranten uit het Midden-Oosten en Afrika niet eerlijk zijn en niet hard werken.

Christenen zijn het ook eerder eens te zijn met de stelling: "Onze mensen zijn niet perfect, maar onze cultuur is superieur aan anderen."

Katholieken hebben vaker negatieve opvattingen over moslims dan protestanten. Ze zijn minder vaak bereid moslims als gezinsleden te accepteren, vinden vaker dat moslimvrouwen geen religieuze mogen dragen kleding, en zijn het vaker eens met de uitspraak: "Vanwege het aantal moslims hier, voel ik me een vreemde in mijn eigen land."

Catholics more likely than Protestants to express negative views of Muslims

Bron en meer lezen: Being Christian in Western Europe van Pew Research.

Bron eerste illustratie

Foto: E. Butter

 


Waardeert u ons werk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over antisemitisme, moslimhaat, religie, tolerantie.

Delen: