‘Niet voor Surinamers.’ Amsterdam sloot complete wijken voor niet-witte Nederlanders

In achtergronden door Miguel Heilbron op 15-10-2017 | 22:13

Mijn ouders mochten in de jaren zeventig niet in de Van der Pekstraat in Amsterdam-Noord wonen. Niet rond de Meeuwenlaan, even verderop. De buurt rond Admiraal de Ruyterweg in West was ook niet beschikbaar. Evenmin de Vlietstraat, de Baarsstraat in Zuid, de Tellegenbuurt in de Pijp en delen van de Transvaalbuurt en de Indische Buurt in Oost.

De reden? Amsterdam had wijken, buurten, straten en portieken aangewezen waar Surinaamse Nederlanders niet meer welkom waren, ook al waren ze gewoon staatsburgers met de Nederlandse nationaliteit.

Hetzelfde gebeurde in Rotterdam. En de landelijke overheid probeerde Surinamers, die met name vlak voor de onafhankelijkheid in 1975 migreerden, over heel Nederland te ‘spreiden.’

Lees dit artikel van Miguel Heilbron verder bij De Correspondent.

 


Veel episodes uit de geschiedenis zijn te onbekend. Daarom hebben De Correspondent en The Black Archives oktober uit tot Maand van de Verzwegen Geschiedenis uitgeroepen. The Black Archives is een archief met duizenden boeken, documenten en andere archiefstukken rondom de geschiedenis van zwarte Nederlanders. The Black Archives is in 2015 door Miguel Heilbron, Mitchell Esajas, Jessica de Abreu en Thiemo Heilbron opgericht. Bezoek The Black Archives.

Hieronder Onderneming Onderdak, 1982’ (eindexamenfilm van Andre Reeder, Nederlandse Film en Televisie Academie). De film start na 4:29 minuten. 

 


Meer over Miguel Heilbron, The Black Archives.

Delen: