Moslims op TV met Sakina Loukili (Deel I)

In achtergronden door Tayfun Balçik op 10-10-2020 | 13:31

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden nieuws over 'de moslims' en of 'de islam' op Nederlandse TV gevolgd. Het filmpje hieronder met PhD-studente Sakina Loukili, die promoveert op de politieke participatie van moslims in Nederland, is DEEL I van het gesprek met haar. Binnenkort volgt de rest van het filmpje.

In dit filmpje legt Sakina eerst uit waarom ze heeft gekozen voor het onderwerp waarop ze promoveert, en hoe zij de afgelopen jaren als moslima de representatie van moslims in de media heeft beleefd.

Vervolgens wordt ingezoomd op een pittige discussie over de BLM-protesten bij het praatprogramma Op1.

Aan de hand van vier fragmenten bespreken Sakina en Tayfun o.a. de woordenwisseling tussen de Rotterdamse raadsleden Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam en Nordin el Ouali van Nida. Daarbij wordt ook gekeken naar de rol die de moderatoren wel of juist niet aannemen, de vraag of niet-zwarte moslims mogen meepraten over anti-zwart racisme, waarom het de hele tijd over Corona ging ipv institutioneel racisme en de samenstelling van de gasten aan tafel wanneer gevoelige zaken als racisme wordt besproken. Veel kijkplezier!

 

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Zie hier het vorige gesprek dat Tayfun had met Tasniem Anwar

Zie ook het interview met onderzoeker Tayfun Balcik: "Ik nodig mensen uit kritisch met ons mee te kijken"

 

Alle artikelen die in het kader van dit onderzoek verschijnen, vindt u hier.

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islam en media, media, moslimsoptv, politieke participatie, terrorisme.

Delen: