Moslims op TV met Hassnae Bouazza (DEEL I)

In achtergronden door Tayfun Balçik op 06-11-2020 | 09:00

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden berichtgeving over 'de moslims' en/of 'de islam' op Nederlandse TV gevolgd. Het filmpje hieronder is deel I van het gesprek met de journalist en documentaire-maker Hassnae Bouazza. In dit deel worden onder andere twee fragmenten besproken over de politieke partij Denk.

We bespreken vooreerst 'de algemene stand van zaken' over ‘moslimnieuws’. Is er enige vooruitgang na bijvoorbeeld de BLM-demonstraties in de zomer? Er lijkt volgens Bouazza wat meer bewustwording te zijn. Een kentering wil ze dat nog niet noemen.

Daarna bekijken we twee fragmenten over de behandeling van de politieke partij Denk in de media, hetgeen symptomatisch is voor hoe moslims in de Nederlandse media worden behandeld, aldus Bouazza.
In het eerste fragment  (vanaf minuut 28:54 t/m 31:29) zien we de fractievoorzitter Farid Azarkan, verwikkeld in een pittig gesprek met de host Tijs van den Brink bij het praatprogramma Op1. Het gaat over de vraag of hij als de nieuwe leider van Denk excuses moet maken voor wat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk een paar jaar terug hun Turks-Nederlandse collega's in de Tweede Kamer hebben geflikt. Die werden namelijk op de schandpaal genageld vanwege hun vermeende verschillende standpunten ‘in de moskee’ en in het parlement over de kwestie van de Armeense genocide. 
Bij fragment twee (Goedemorgen Nederland (vanaf minuut 01:29 t/m 03:45) wordt een hoogoplopende discussie tussen de PvdA-leider Lodewijk Asscher en Denk-voorman Farid Azarkan besproken. ‘De aanwezigheid van mondige moslims leidt bijna altijd tot wrevel op Nederlandse TV’, zegt Bouazza. Maar daar blijft het niet bij. 

Veel kijkplezier!

 

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Alle artikelen die in het kader van dit onderzoek verschijnen, vindt u hier.

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 

 


Meer over islam en media, media, moslimsoptv.

Delen: