Moslims op TV: in gesprek met Martijn de Koning (deel II)

In achtergronden door Tayfun Balçik op 26-10-2020 | 08:26

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden nieuws over 'de moslims' en/of 'de islam' op Nederlandse TV gevolgd. Het filmpje hieronder is deel II van het gesprek met de antropoloog Martijn de Koning.

In dit gesprek wordt eerst een Goedemorgen Nederland-item over het islamitische Haga Lyceum ( (vanaf minuut 13:18 t/m 16:03) op de snijtafel gelegd. Journalistieke principes zoals hoor en wederhoor worden niet toegepast, en nuancerende uitspraken van overheidsinstanties blijven buiten beschouwing. De Koning vindt dat niet kunnen: ‘Je moet als journalist op zijn minst noemen dat de aantijging van anti-democratisch onderwijs door de rechter is teruggefloten.’

In het volgende Een Vandaag-fragment (12:55 t/m 13:47) over de situatie in Idlip in Syrië is eigenlijk het tegenovergestelde het geval qua journalistiek: hier wordt juist wel ‘met’ moslims gesproken ipv alleen maar ‘over’, en komen hun persoonlijke verhalen ruim aan bod. In het verlengde van het debat over de situatie in Idlip, discussiëren Tayfun en Martijn verder over ‘vervuilde termen’ als ‘terrorist’ en ‘jihadist’. Wat is er nog overgebleven van de andere, meer liefdevolle, betekenissen van de term ‘jihad’. En waarom worden bepaalde misdrijven van staten niet gezien als terreur, zoals het bombarderen van woonwijken en ziekenhuizen?
 

Veel kijkplezier! 

Het eerste deel van het gesprek kun je hier bekijken.

 

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Alle artikelen die in het kader van dit onderzoek verschijnen, vindt u hier.

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islam en media, media, moslimsoptv.

Delen: