Moslims op TV: in gesprek met Martijn de Koning (deel I)

In achtergronden door Tayfun Balçik op 21-10-2020 | 09:42

Voor het project Moslims op TV heeft Tayfun Balçik in de zomer drie maanden nieuws over ‘de moslims’ en of ‘de islam’ op Nederlandse TV gevolgd. Hij bespreekt tv-fragmenten met verschillende deskundigen. Het filmpje hieronder met antropoloog Martijn de Koning is DEEL I van het gesprek met hem. Eerst wordt het onderzoek van De Koning over de zogeheten ‘racialisering van moslims’ onder de loep genomen. Wat houdt dat in? En is er ook sprake van een toegenomen zelf-identificatie of zelf-racialisering onder moslims?

Bij het eerste fragment (van minuut 0:48 t/m 2:11) komt de ‘toeslagenaffaire’ bij de belastingdienst aan bod. De Koning noemt deze affaire een van de grootste zaken van structurele discriminatie bij de Nederlandse overheid. ‘Mensen met een dubbele nationaliteit, waaronder moslims, zijn door de Nederlandse overheid fundamenteel ongelijk behandeld en dat zit ingebakken in het systeem dat niet is verzonnen door de belastingdienst, aldus De Koning. De discriminatie zit ook in de nationaliteitswetgeving en terrorisme-wetgeving, waar het luttele feit van een dubbele nationaliteit tot fundamentele rechtsongelijkheid kan leiden.

Bij het tweede fragment kijken we naar een discussie over de ‘ongewenste beïnvloeding van moskeeën door onvrije landen’ bij het praatprogramma Op1(vanaf minuut 29:56 t/m 31:38). Keklik Yücel en Said Bouharrou kruisen de degens over wat nou de invloed van moskeeën is op jongeren? En staat door deze inmenging van het parlement niet de vrijheid van godsdienst onder druk? 

Veel kijkplezier!

Over het onderzoek

Moslims op TV is een onderzoek van The Hague Peace Projects. In de periode juni 2020 tot en met oktober 2020 zullen over deze verkenning achtergrondartikelen worden gepubliceerd op Nieuw Wij en op Republiek Allochtonië.

Alle artikelen die in het kader van dit onderzoek verschijnen, vindt u hier.

Meer artikelen op Republiek Allochtonië over Moslims in Nederlandse media 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over islam en media, media, moslimsoptv, racialisering.

Delen: