Moskeeën bieden 'Corona Care'

In achtergronden door Roemer van Oordt op 19-03-2020 | 17:17

Nadat het gros van de moskeeën in Nederland vorige week vlak voor het vrijdaggebed het heftige besluit nam in ieder geval tot en met 6 april de deuren te sluiten en er vervolgens essentiële informatie over het Corona-virus in het Arabisch en Turks in allerlei app-groepen en via andere sociale media werd verspreid, komen inmiddels ook de solidariteitsacties op gang. Een rondje langs de velden leverde een breed palet aan kleinschalige, veel bredere en zelf internationale initiatieven op. 'Corona Care' van moskee Ar-Rahman uit Hooddorp haalde zelfs de inleidende speech van premier Rutte in het Corona-debat van gisteren.

Moskee Ar-Rahman in Hooddorp

In een reactie laat het bestuur Republiek Allochtonië weten na de aanvankelijk online inzet, juist gekozen te hebben voor het flyeren van hun hulpaanbod, omdat ouderen, behoeftigen en kwetsbaren vaak weinig toegang hebben tot internet en sociale media. De moskee werd de afgelopen dagen veel benaderd door andere moskeeën en kerken over hoe ze het in Hoofddorp hadden aangepakt; informatie die graag wordt gedeeld. Ondanks de vervelende aanleiding zegt het bestuur van de moskee heel blij te zijn met de saamhorigheid die tussen mensen in deze crisissitituatie is ontstaan. 

En op hun Facebookpagina:

Lieve allen,

Sinds de lancering van het initiatief Corona Care ontvangen wij dagelijks tientallen positieve reacties via Facebook, e-mail en WhatsApp. Ook onze minister-president Mark Rutte is dit initiatief niet ontgaan. Wij worden overweldigd door deze hartverwarmende reacties!

De moskee heeft een religieuze rol en met deze religieuze rol een maatschappelijke rol. Het voelt voor ons als een plicht. Onze vrijwilligers staan klaar voor alle kwetsbare personen, ongeacht geloof, etnische achtergrond of geslacht.

Wij vragen Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle om onze intentie zuiver te houden en de inzet van alle vrijwilligers te accepteren.

#Liefdadigheid kent geen overdaad!

 

En een paar andere voorbeelden....


Stichting as-Soennah in Den Haag (Facebook)
 

Hulp in tijden van nood! Eén van de mooiste zaken binnen de Islam is dat wij moslims aangespoord worden om de medemens te helpen in tijden van nood. Het is niemand ontgaan wat er nu speelt. Het Corona-virus slaat overal toe en de zwakkeren en ouderen in onze samenleving worden het hardst getroffen. Ze raken in sociaal isolement en kunnen de deur niet meer uit voor hun dagelijkse behoeften, boodschappen en medicijnen. Heb jij behoefte aan hulp of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Bel, app of mail ons dan. Verder roepen wij iedereen op die ons wil helpen met dit project: Ben jij bereid om hun boodschappen te doen en/of medicijnen voor ze op te halen? Meld je aan dan via deze link: https://forms.gle/VQn5vDcXfRJusTvw7

Team Al-Hidayah (onderdeel van stichting as-Soennah)
 


De Blauwe Moskee المسجد الأزرق in Amsterdam (Facebook)

As-Salaamoe alaikoem wa rahmatullaahi wa barakaatuh,

Veel kwetsbare mensen durven de deur niet uit vanwege de kans op besmetting met het Coronavirus. Niet iedereen heeft een breed sociaal netwerk. Daarnaast is het advies om ouderen en mensen met chronische aandoeningen niet te bezoeken. Zij zijn vatbaarder voor het virus. Maar ook zij hebben zorgen.

Wij, bestuursleden en vrijwilligers van de Blauwe Moskee, willen ons richten op de meest kwetsbaren en mensen met een beperkt sociaal netwerk die juist nu extra hulp kunnen gebruiken.

Wij plaatsen bij deze een oproep voor de kwetsbaren mensen onder ons. De bedoeling is dat ouderen en kwetsbaren die niet naar buiten durven, willen of kunnen hulp krijgen van onze vrijwilligers die de boodschappen doen en vervolgens de boodschappen voor de deur zetten. Onze vrijwilligers zullen zich aan strikte maatregelen houden betreft het boodschappen doen, het ontvangen van geld en overdragen van boodschappen.

Op basis van de animo bij ouderen kunnen we vrijwilligers inzetten die hun steentje willen bijdragen.

Wij realiseren ons dat niet iedereen online onze oproep leest. Dit geldt met name voor de oudere groep. We willen dus ook iedereen aansporen in hun omgeving te kijken of er mensen zijn die mogelijk hulp nodig hebben.
Als er genoeg aanmeldingen zijn kunnen wij proberen dit goed organiseren en zorgen dat meer kwetsbare mensen ontzien worden.

📍📍📍📍Doe dit echter niet als je zelf last hebt van de symptomen zoals hoesten, niezen en koorts. Houdt ook altijd gepaste afstand.

Aanmelden als vrijwilliger? En wil je ons hierbij helpen dan ben je uiteraard meer dan welkom!!

De Blauwe Moskee

 

Milli Görüş (internationaal) (facebook)

Zoals gezegd, dit is het topje van de ijsberg; een kleine selectie van de talloze vrijwiligersinitiatieven van moskeeën en/of koepelorganisaties. Het zou mooi zijn als die onderlinge solidariteit ook na alle Corona-perikelen kan worden voortgezet. 


Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over as-soennah, blauwe moskee, corona, milli gorus, moskee ar-rahman, moskeeën, saamhorigheid, solidariteit.

Delen: