Jongeren zijn de toekomst van de stad en moeten ook betaalbaar kunnen wonen

In achtergronden op 18-03-2018 | 21:33

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verschijnen op Republiek Allochtonië korte portretjes van kandidaten van verschillende partijen. Voor deze portretjes krijgen de kandidaten dezelfde vragen.

Deze keer Dennis Boutkan. Hij is kandidaat voor de PvdA in Amsterdam.

1. Wat voor opleiding heeft u gevolgd en wat voor werkervaring heeft u?

Universitaire opleiding Psychologie. Beroep: Organisatiepsycholoog. Ik heb al sinds 2000 een eigen adviesbureau Upstream Consulting.

2. Waarom bent u politiek actief geworden?

Ik was al jaren actief als vrijwilliger en hou van deze stad. Vorig jaar woonde ik 30 jaar in Amsterdam en juist ook door Amsterdam heb ik veel kansen gekregen. Dat gun ik iedereen. Als kind van een Nederlandse moeder en een Antilliaanse vader voel ik mij ook thuis in deze stad met zoveel nationaliteiten. Je moet hier kunnen zijn wie je wilt zijn, maar dat staat ook onder druk. In 2014 werd het voor mij tijd om via de politiek te proberen m'n idealen te verwezenlijken. Ik was al jaren lid van de PvdA en wat mij aanspreekt is dat we een partij van aanpakken zijn. Dus als je problemen ziet ga je erop af. Ik kan slecht tegen klagende mensen die maar wat roepen vanaf de zijlijn. In de gemeenteraad strijd ik tegen discriminatie en probeer onze stad ook een beetje ‘liever’ te maken. Ik heb nog meer geleerd dat politiek er echt toe doet. Ik hoop dan ook dat iedereen gaat stemmen op 21 maart!

3. Waarom moeten we op uw partij stemmen?

Natuurlijk vind ik dat de PvdA de beste ideeën heeft. Wij willen een betere arbeidsmarkt met eerlijk werk, banen waar je van kunt leven, meer gesubsidieerde banen en het harder aanpakken van arbeidsdiscriminatie. We willen ook meer betaalbare woningen. En de stad moet harder ingrijpen bij drukte. Je hebt echt een sterk stadsbestuur nodig dat reguleert, maar dat ook laat zien waar ze voor staat. Voor betaalbaar wonen, voor beter onderwijs, om beter met elkaar samen te leven.

Heel veel zaken kan je niet overlaten aan de ‘vrije markt’. Dan gaat de stad kapot. Daarom willen we bijvoorbeeld een verbod op AirBnB verhuur. Door AirBnB zijn er uiteindelijk minder huizen waar je in kunt wonen. Dat is echt idioot.

En ik geloof heel erg in moreel leiderschap. Soms ga je er als wethouder formeel niet over, maar kan je wel een standpunt innemen en hiermee de publieke opinie beïnvloeden. Denk aan de discussie over Zwarte Piet. Of arbeidsdiscriminatie.

En ik ben ook trots dat we onze PvdA kandidatenlijst heel divers is en dat we een vrouwelijke lijsttrekker hebben.

4. Stel dat uw partij niet zou bestaan, op welke partij zou u dan stemmen?

GroenLinks

5. Waarom moeten we op u stemmen?

Afgelopen jaren heb ik mij hard ingezet voor een betere arbeidsmarkt in Amsterdam. We hebben geregeld dat schoonmakers weer in vaste dienst komen. Ik heb een plan gemaakt om te stoppen met Jeugdloon en meer vast werk bij de gemeente Amsterdam.

Ik heb mij verder ingezet voor het aanpakken van arbeidsdiscriminatie. Ik wil niet dat de gemeente nog zaken doet met discriminerende uitzendbureaus. En ik heb de enorme topsalarissen bij externe inhuur bij de gemeente, het GVB en onze sociale werkplaats aangepakt.

6. Wat is volgens u het belangrijkste probleem in Amsterdam?  Wat moet er volgens u de komende vier jaar gebeuren om het probleem op te lossen?

Een van de grootste problemen is het betaalbaar wonen. Zonder betaalbare woningen wordt de stad straks alleen bereikbaar voor rijkere Amsterdammers en worden huizen beleggingsobjecten. Hiermee wijzigt het DNA van de stad Amsterdam enorm. Jongeren zijn de toekomst van de stad en moeten ook betaalbaar kunnen wonen! Amsterdam blijft alleen een plezierige stad als iedereen hier kan wonen en werken.

En het tweede grote probleem is de drukte in de stad. Als de groei van het aantal toeristen doorzet hebben we in 2025 jaarlijks 30 miljoen bezoekers, tegenover 18 miljoen nu. Dat maakt delen van de stad onleefbaar: drukker, viezer en duurder.

7. Welke partijen moeten de komende jaren volgens u een college gaan vormen?

Ik hoop heel erg op een links hart in het nieuwe college, gevormd door de linkse partijen: GroenLinks, PvdA en SP. We hebben ook niet voor niets samen een LinksPact gesloten. Afgelopen periode was er een behoorlijk rechts beleid.

8. Op welke website kunnen we eventueel meer informatie over u vinden?

Zie mijn blog: www.dennisboutkan.amsterdam

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier

 


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Meer over #gr2018, dennis boutkan.

Delen: