Hoeveel kleur krijgt de nieuwe Tweede Kamer?

In achtergronden door Ewoud Butter op 03-03-2021 | 13:18

Na de verkiezingen van 17 maart zal het aantal Kamerleden met een migratie-achtergrond zeer waarschijnlijk stijgen. Het PDC voorspelde deze week op basis van een analyse met behulp van de Peilingwijzer en gegevens uit het eigen biografisch archief dat er 20 Kamerleden met een migratie-achtergrond komen.
Wanneer we naar de marges kijken die de peilingwijzer aangeeft, dan lijken er 19 kandidaten met een 'niet-westerse' migratieachtergrond zeker van een plaats en zijn er minstens 7 kandidaten die bij een gunstige uitslag van hun partij nog een redelijke kans maken. En dan is er nog geen rekening gehouden met de gevolgen van voorkeurstemmen of van zetels voor partijen die volgens de peilers nog geen zetel halen.

Bij de vorige verkiezingen werden zestien Nederlanders met een "niet-westerse migratieachtergrond" (*) gekozen in de Tweede Kamer. Heel veel diversiteit zat daar overigens niet in: het ging om negen Kamerleden met Marokkaanse roots en zeven met Turkse roots.  De VVD, GroenLinks, D66 en DENK leverden ieder drie Kamerleden met een migratieachtergrond, de SP twee en het CDA één. 

Het aantal van 16 Kamerleden met een 'niet-westerse migratieachtergrond' was geen record. In 2010 was het er één meer. 

En, hoeveel kleur krijgt de nieuwe Tweede Kamer?

PDC voorspelde gisteren dat in de nieuwe Tweede Kamer 10 Kamerleden met Marokkaanse roots gekozen zullen worden. Daarnaast zullen er volgens PDC "waarschijnlijk drie Kamerleden met een Turkse achtergrond zijn, twee met een Surinaamse achtergrond en drie met een andere niet-Westerse achtergrond" gekozen worden. Daarnaast voorspelt PDC één kamerlid met een Europese geboorteplaats buiten Nederland. 

PDC baseert zich hierbij op de peilingwijzer van politicoloog Tom Louwerse.  Deze Peilingwijzer combineert de peilingen voor de Tweede Kamer van I&O Research, Ipsos/EenVandaag en Kantar en geeft behalve een voorspelling ook een marge. In de laatste peiling (van 2 maart) bijvoorbeeld schat de peilingwijzer het aantal zetels voor de VVD op 39, maar geeft ook aan dat het waarschijnlijk tussen 37 en 41 zetels zullen zijn. Dit kan morgen weer iets anders zijn. Nieuwe partijen worden in deze peiling alleen meegenomen wanneer ze bij de afzonderlijke peilingen voldoende scoren. 

 
 

Van de hierboven genoemde partijen staan er bij DENK, GroenLinks, PvdA en D66 er naar verhouding de meeste kandidaten met een migratieachtergrond op een verkiesbare plaats. Maar hoeveel het er uiteindelijk gaan worden, kan op grond van bovenstaande peiling nog niet met zekerheid gezegd worden.

Bij de VVD lijken in absolute zin de meeste kandidaten (5) met een migratieachtergrond met zekerheid een Kamerzetel te halen. Bij de liberalen staan deze 5 kandidaten bij de eerste 26 op de lijst.  Bij de PvdA maken vier of vijf kandidaten een kans, bij zowel GroenLinks als D66 drie of vier kandidaten, bij de SP en DENK één of twee kandidaten en bij de ChristenUnie lijkt één kandidaat met een migratieachtergrond zeker in de Tweede Kamer te komen. Bij nieuwkomer Volt tenslotte is er één kandidaat die volgens deze peiling een kans maakt. 

Maar goed, peilingen zijn palingen. Er kan nog van alles veranderen. En, wie weet zitten de peilers er naast en lukt het bijvoorbeeld het BIJ1 van Sylvana Simons om één of meer zetels te veroveren of komt NIDA nog in de Tweede Kamer.  

De jacht op voorkeurstemmen: Kleur de Kamer 

Kandidaat Kamerleden kunnen ook met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen worden. Wanneer je op de kandidatenlijst staat van een partij die minstens één zetel heeft gehaald, dan heb 25% van de kiesdeler nodig om een Kamerzetel te behalen. Hoeveel stemmen dit zijn, hangt af van de opkomst. Bij de vorige verkiezingen waren dat dik 17.500 stemmen.

Binnen en buiten verschillende partijen zijn er daarom altijd lobby's om kandidaten die nu nog op een onverkiesbare plaats staan door middel van voorkeurstemmen toch een plek in de Tweede Kamer te laten krijgen.

Een voorbeeld van een initiatief dat niet is gebonden aan een politieke partij is KleurdeKamer dat kandidaat-kamerleden van kleur actief wil promoten onder het electoraat. Op deze site staan portretten van kandidaten van verschillende partijen. De initiatiefnemers hebben kandidaten van alle partijen benaderd en de keuze aan hen gelaten of ze wel of niet willen deelnemen aan het initiatief. Naast de promotie van de aangesloten kandidaat-Kamerleden, lanceert KleurdeKamer volgende week ook een stemwijzer.

(*) het onderscheid dat het CBS maakt tussen 'westerse' en niet-westerse' migratieachtergrond staat steeds meer ter discussie. Lees hier bijvoorbeeld meer. 

Bron foto

Zie ook:

Een handig overzicht met alle kandidaten (per partij, per provincie, geslacht en leeftijd)

Artikelen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen

Net als voorgaande jaren zullen er op Republiek Allochtonie de komende weken verschillende artikelen verschijnen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen. 

Enkele relevante artikelen die eerder zijn verschenen:

Over het kabinet en en het beleid

Over de verkiezingsprogramma's 

Wat beloofden de partijen vier jaar geleden?
In 2017 maakte Ewoud Butter voor het Kennisplatform Integratie en Samenleving een overzicht van immigratie, integratie, discriminatie en de aanpak van radicaliseirng in de verkiezingsprogramma's. Dit overzicht is hier na te lezen.  

Zeer binnenkort verschijnt bij KIS een vergelijkbaar overzicht van de huidige verkiezingsprogramma's

Debat over de aanpak van discriminatie en racisme in de Tweede

Morgen (4 maart) verschijnt bij het Comite 21 maart een overzicht dat Floor Boots en Ewoud Butter maakten van de discussies die de afgelopen 4 jaar in de Tweede Kamer plaats vonden over de aanpak van discriminatie en racisme. Naar aanleiding hiervan zullen de komende dagen meerdere artikelen verschijnen op Republiek Allochtonië en de site van Comité 21 maart. 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email

 


Meer over #tk2021, kandidaten.

Delen: