Hoe willen Amsterdamse politieke partijen discriminatie en racisme aanpakken?

In achtergronden door Ewoud Butter op 11-03-2022 | 14:04

Om een antwoord op deze vraag te krijgen heeft het Comité 21 Maart medio februari 15 stellingen geformuleerd die direct of indirect betrekking hebben op de aanpak van racisme en discriminatie in Amsterdam. Deze stellingen zijn deels door het Comité 21 Maart zelf geformuleerd en deels geïnspireerd op verschillende verkiezingsprogramma’s.

De stellingen zijn vervolgens door Comité 21 Maart voorgelegd aan Amsterdamse politieke partijen. Uiteindelijk hebben de volgende negen partijen gereageerd: D66 (op 5 maart gepeild op 16,7% van de stemmen), GroenLinks (16,3% van de stemmen), PvdA (12,0%), Partij voor de Dieren (8,8%), VVD (7,8%), VOLT (6,2%), BIJ1 (5,9%), DENK (4,9%) en de Democratisch Socialisten Amsterdam (onbekend). 

De partijen hebben aangegeven in welke mate ze het eens waren met een stelling (helemaal eens, eens, niet eens/niet oneens, oneens en helemaal oneens). Daarnaast bestond per stelling de mogelijkheid een toelichting te geven op het standpunt. Bij een deel van de stellingen maakten partijen hiervan gebruik. Hierbij werd soms ook de vrijheid genomen iets uit het verkiezingsprogramma te plakken dat niet echt een toelichting op het antwoord was. Alle toelichtingen zijn opgenomen. 

Hieronder worden hun reacties op de stellingen gegeven in een kort schematisch overzicht. Een uitgebreider overzicht met de toelichting die per stelling werd gegeven, vindt u hier. 

Donkergroen = helemaal eens
Lichtgroen = eens
Blauw = niet eens/ niet oneens
Licht rood = oneens
Donker rood = helemaal oneens

Een uitgebreider overzicht met de toelichting die per stelling werd gegeven, vindt u hier. 

Dit overzicht verscheen eerder op de website van het Comite 21 Maart

 

Vond u dit artikel waardevol?

Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen. 

Je kunt doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie

 


Meer over #gr2022, discriminatie, racisme.

Delen: