Driekwart van de Turkse Amsterdammers stemde op DENK

In achtergronden door Ewoud Butter op 23-03-2018 | 08:42

Bijna de helft van de Amsterdamse kiezers met een Turkse migratieachtergrond heeft afgelopen woensdag gestemd. Dit is een duidelijk hogere opkomst dan in 2014. Onder kiezers van Marokkaanse en Surinaamse herkomst was de opkomst iets lager dan vier jaar geleden. De PvdA kreeg onder Surinaamse Amsterdammers net wat meer stemmen dan BIJ1. DENK scoorde het beste onder Turks Amsterdamse stemmers en in mindere mate onder Marokkaans Amsterdamse stemmers.

Dat blijkt uit onderzoek van Onderzoek, Informatie en Statistiek (OIS) van de Gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Opkomst

De opkomst onder Turkse Amsterdammers was duidelijk hoger dan in 2010 en 2014, maar minder dan in 2006. Onder Marokkaanse en Surinaams/Antilliaanse Amsterdammers was de opkomst lager dan voorgaande jaren. Hieronder de grafiek uit het onderzoek:

Stemgedrag

De PvdA was in 2010 en 2014 nog de grootste partij onder Amsterdamse stemmers met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse migratieachtergrond. Na de verkiezingen van afgelopen woensdag is dat Denk.

Bijna driekwart van de Turkse Amsterdamse stemmers koos voor DENK en bijna de helft van de Marokkaanse Amsterdammers. Surinaamse en Antilliaanse Amsterdamse stemmers kozen net iets vaker (19%) voor de PvdA dan voor BIJ1 (18%).

De partij van Sylvana Simons haalde opvallend weinig stemmen onder Turkse (0%) en Marokkaanse Amsterdammers (1%). Turkse Amsterdammers stemden behalve op DENK op GroenLinks (7%) en D66 (7%). Marokkaanse Amsterdammers kozen naast DENK voor GroenLinks (15%) en de PvdA (12%).

 

Meer over de verkiezingen hier


Zie ook het onderzoek van vier jaar geleden: Onderzoek naar stemgedrag van niet-westerse Amsterdammers bij gemeenteraadsverkiezingWaardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 


Meer over #gr2018, BIJ1, DENK, verkiezingen.

Delen: