Dehlia Timman: "Onderwijs is de ruggengraat van een gezonde democratie"

In achtergronden op 01-03-2018 | 20:54

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart verschijnen op Republiek Allochtonië korte portretjes van kandidaten van verschillende partijen uit vooral de grote steden die volgens de peilingen op een verkiesbare plek staan. Voor deze portretjes krijgen de kandidaten dezelfde vragen.

Het eerste portret is van Dehlia Timman. Zij staat 5e op de lijst van D66 Amsterdam. Dehlia zat de afgelopen vier jaar al in de Amsterdamse gemeenteraad en beheert de portefeuilles Onderwijs, Diversiteit en Jeugdzorg.

1. Wat voor opleiding heeft u gevolgd en wat voor werkervaring heeft u?

Ik heb Nederlands recht en Economie gestudeerd aan de UvA, op dit moment werk ik als universitair docent aan de UvA, en geef ik binnen het interdisciplinaire programma PPLE (Politics, Psychology, Law en Economics) de economie vakken.

2. Waarom bent u politiek actief geworden?

Omdat ik een carrière bij de Albert Heijn niet aantrekkelijk genoeg vond. Ik wilde graag werk wat gaat over de belangrijke dingen in het leven gaat: Onderwijs, Veiligheid, Duurzaamheid en zo kan ik nog wel meer thema's noemen.

3. Waarom moeten we op uw partij stemmen?

Er zijn verschillende redenen waarom ik vind dat iedereen D66 moet stemmen. Voor mij is het 'hart voor onderwijs' de belangrijkste reden. Onderwijs is de ruggengraat van een gezonde democratie maar ook voor een gezonde economie. Alles begint met goed onderwijs. Verder is D66 een partij waar duurzaamheid hoog op het prioriteitenlijstje staat. Eigenlijk gaat duurzaamheid, net als onderwijs, over het goed zorgen voor onze toekomstige generaties en de aarde waar wij wonen.

4. Stel dat uw partij niet zou bestaan, op welke partij zou u dan stemmen?

Dit vind ik een hele moeilijke vraag. Ik kom uit een echt PvdA nest, mijn oma is zelfs nog raadslid geweest voor de PvdA in Delft. Mijn vriend is echter lid van GroenLinks en die is ook niet achterlijk. Maar ik moet zeggen dat ik de Amsterdamse VVD ook wel een goede afdeling vindt. Dus ik zou een zwevende kiezer zijn als D66 niet bestond.

5. Waarom moeten we op u stemmen?

Omdat ik het beste raadslid ben.

6. Wat is volgens u het belangrijkste probleem in Amsterdam?  Wat moet er volgens u de komende vier jaar gebeuren om het probleem op te lossen?

De zoon van een goede vriend van mij is een aantal weken geleden doodgeschoten in een buurthuis op het eiland Wittenburg. Hij was niet alleen onschuldig maar ook nog eens jong en bijzonder goed voor zijn familie en omgeving. Hij deed vrijwilligerswerk, was begonnen met een stage en is naar Griekenland gegaan met ingezamelde hulpmiddelen voor de vele vluchtelingen die daar vast zaten. Ik ben zelf moeder van drie kinderen en de gedachte alleen al dat een van mijn kinderen het zelfde lot zou treffen vervuld mij met een ondraaglijk verdriet. Niet alleen is een onschuldige jongen doodgeschoten. Er waren meerdere kinderen aanwezig in dat buurthuis, allemaal in de leeftijd van 8 of ouder. 

De politie doet natuurlijk nog onderzoek naar deze zaak, maar ik zie wel dat de georganiseerde misdaad duidelijk aanwezig is in onze stad. En dat is een groot probleem. Niet alleen omdat er onschuldige slachtoffers kunnen vallen door rondvliegende kogels, maar ook omdat het voor jongeren die van huis uit weinig perspectief hebben meegekregen een aantrekkelijk carierrepad zou kunnen lijken. En dat is gewoon slecht voor die jongeren en slecht voor de stad. Dus wat moet je doen? Meer diversiteit bij de politie, meer mankracht bij de politie en tegelijkertijd zorgen dat er ook voor die jongeren die van huis uit weinig perspectief meekrijgen een opleiding en een aantrekkelijker alternatief is dan misdaad. 

7. Welke partijen moeten de komende jaren volgens u een college gaan vormen?

Ik zie het liefst D66 in het college met 2 andere partijen.
 

Zie ook:
 

Vorig jaar verscheen op Republiek Allochtonië ook een uitgebreider interview met Dehlia Timman.

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen hier


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


 


Meer over #gr2018, #kandidaten2018, dehlia timman.

Delen: