Black Lives Matter-demonstratie in Den Haag

In achtergronden door Claire Schut op 03-06-2020 | 07:53

Wow! Wat was dat een gave Black Lives Matter-demonstratie in Den Haag! Het was fantastisch, van het begin tot het eind. Geweldige organisatie, aan alles was gedacht. Voor de anderhalve meter demonstratie was het Malieveld natuurlijk ideaal: ruimte zat. Er waren vrijwilligers die mondlapjes uitdeelden (voorzover nodig, want veruit de meesten hadden bij aankomst al een mondlapje voor). Vrijwilligers die op papier informatie uitdeelden, mocht iemand onverhoopt worden gearresteerd of zien dat iemand anders gearresteerd werd (rechten, plichten, telefoonnummer advocaat). EHBO-post, noodvoorraad waterflesjes, geïmproviseerd podium, sprekers. Alles in drie dagen tijd uit de grond gestampt. Het was fantastisch. Bravo!
Een verslag van Claire Schut.

Nooit geweten dat er in Den Haag en ommelanden zoveel mensen zijn die het na de wrede onrechtvaardige onverdiende dood van George Floyd in Minneapolis – moord zeggen velen – er meer dan genoeg van hebben. Genoeg van het onrecht, genoeg van het meten met twee maten, genoeg van white supremacy, genoeg van het buitensluiten. Nooit geweten dat er zoveel mensen zijn die bereid zijn om hun zachte zomeravond op in te ruilen voor de barricaden om gerechtigheid voor George Floyd (en al die anderen) te eisen. Dat er zoveel mensen zijn die er genoeg van hebben en voor alle zwarte en gekleurde mensen, moslims en al die andere zgn. ‘tweederangs’ burgers een wezenlijke en permanente verandering in het systeem eisen – niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. 

Het was een grote hoeveelheid mensen, duizenden. Een geweldige sfeer. Geen onvertogen woord, uitsluitend blije gezichten. Eensgezind, betrokken. Eén doel voor ogen. De rijen aaneengesloten – ja, met die anderhalve meter ertussen. Heel veel jongeren, ook ouderen, ouders met peuters, zelfs een grootvader met pasgeboren kleinkind, de jongste demonstrant op deze warme avond. Alle kleuren van de wereld, van ebbenhout zwart tot lichtgevend wit en alle schakeringen daartussen: zo mooi! Mensen van Nederlands-Nederlandse, Afrikaanse, Surinaamse, Indische, Indonesische, Marokkaans-Berberse, Turkse, Chinese roots, en zoveel meer wereldburgers van Hollandse bodem en elders. Met z’n allen met één stem scanderend: “What we want? JUSTICE! When do we want it? NOW!” 

Het Malieveld stond vol. En de mensen bleven toestromen, zoals de zee. Golf na golf na golf. Het was niet te stoppen. Bij de openingsspeech van Fatima Faid (Haagse Stadspartij) knielden ze, staken collectief een vuist in de lucht , naar het voorbeeld van Colin Kaepernick, de voormalige American football-speler die zo vier jaar geleden protesteerde tegen de manier waarop zwarte mensen nog regelmatig onderdrukt worden in de Verenigde Staten, en riepen: “No justice, no peace!” 

Ook na afloop, een klein uur later dan gepland (de politie mopperde niet, drong niet aan), waren er louter tevreden gezichten. Zelfs de politie zei onder de indruk te zijn: het was perfect gelopen. Geen onvertogen woord. Keurig de anderhalvemeter in de gaten gehouden. Sebastiaan Kam op Facebook: “Goed georganiseerd! Iedereen werd gewezen op de afstandsregels, zelfs uit zelfde huishouden, kregen overal mondmaskers aangeboden en er werd een duidelijk 'exit strategie' omgeroepen.”  

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is gewaarschuwd. Naar verluidt wil hij woensdag bij de Black Lives Matter-demonstratie op het Schouwburgplein maximaal 80 mensen toelaten. De ruimte is anders te klein voor een anderhalve meter demonstratie. Hij kan het vergeten. Shaken. Uit zijn hoofd zetten. Er komen veel, veel meer mensen. Hij houdt het niet tegen, nog met geen 1.000 paarden en ME-ers. Dat wordt niet het Schouwburgplein, maar de Loydkade bij het Slavenmonument, Wijkpark Het oude Westen, Het Park of de Coolsingel.  

Het is als water. Het stroomt en het blijft stromen. Black Lives Matter. We want to breathe – we ALL want to breathe. What we want? JUSTICE! When do we want it? NOW! 

Foto

Zie ook:

Meer over de bijeenkomst (foto's, speeches, livestream) op de facebookpagina van KOZP Den Haag

De speech van Barryl Biekman

De speech van Fatima Faid

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over blacklivesmatter, BLM, etnisch profileren, racisme.

Delen: