Amsterdamse discriminatie- en racismemonitor 2022

In achtergronden door redactie op 16-05-2022 | 11:29

Tijdens de Prinsenhof Conferentie in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger is vanochtend de Amsterdamse discriminatie- en racismemonitor gepresenteerd.

Deze monitor is gebaseerd op uitgebreid literatuuronderzoek, twee enquetes en interviews met zes verschillende experts. De monitor bestaat onder andere uit de volgende onderdelen:

Ter introductie 
In dit korte inleidende hoofdstuk een korte omschrijving van enkele begrippen, daarna komt kort de rol van het koloniale- en slavernijverleden aan de orde, gevolgd door de impact die discriminatie heeft en wordt een korte schets gegeven van het gemeentelijk beleid. 

Ervaren discriminatie en meldingen van discriminatie in Amsterdam. 
Welke cijfers zijn bekend? Hoeveel Amsterdammers ervaren discriminatie (hoofdstuk 3) en hoeveel meldingen worden gedaan bij de politie en het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) (hoofdstuk 4)?

Discriminatie op vier verschillende maatschappelijke terreinen. 
Hoe is het gesteld met discriminatie op de arbeidsmarkt (hoofdstuk 5), in het onderwijs (hoofdstuk 6), op de woningmarkt (hoofdstuk 7) en door de politie (hoofdstuk 8)?
Ieder hoofdstuk start met een situatieschets, daarna volgt wat in grote lijnen het beleid van de gemeente is en geven experts suggesties voor verbetering. Deze vier thema’s keren ook terug op de derde Prinsenhofconferentie. Daarnaast wordt op de conferentie aandacht besteed aan discriminatie in de zorg en institutioneel racisme. 

Actieonderzoeken. 
In opdracht van de gemeente Amsterdam zijn actieonderzoeken uitgevoerd naar anti-zwart racisme, antimoslimracisme, discriminatie van LHBTQI+ en antisemitisme. In hoofdstuk 9 is een korte impressie van deze actieonderzoeken te lezen. 

Wat kan Amsterdam nog meer doen? Suggesties van maatschappelijke organisaties. Comité 21 Maart heeft een enquête uitgezet waaraan 40 organisaties deelnamen. In hoofdstuk 10 wordt door Juliënne Beijer een impressie van de resultaten van deze enquête gegeven. 

Ten slotte (in de bijlage) een overzicht van literatuur, korte achtergrondinformatie over de eerste Prinsenhof Conferentie in 1984 (geschreven door Peter Zwaga) en de reacties die 9 politieke partijen gaven op 15 stellingen die in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen waren geformuleerd.  

De monitor is geschreven door onderzoeker Ewoud Butter met medewerking van Juliënne Beijer en is hier te lezen: Amsterdamse discriminatie en racismemonitor

Over de Prinsenhof Conferentie

In de nacht van 20 op 21 augustus 1983 raakte de 15-jarige Kerwin Duinmeijer bij een steekpartij dodelijk verwond. Het ging om een moord met een racistisch motief. Naar aanleiding van de moord werd op 26 januari en 27 januari 1984 in het toenmalige Amsterdamse stadhuis de Prinsenhof Conferentie georganiseerd door de gemeente Amsterdam en 30 maatschappelijke organisaties. Doel van deze conferentie was om gemeenschappelijk concrete aanbevelingen te formuleren om racisme en discriminatie tegen te gaan.

In 2012 volgde een tweede Prinsenhof Conferentie met vergelijkbare doelstellingen en op 16 mei 2022 wordt de derde Prinsenhof Conferentie georganiseerd. Deze conferentie is een initiatief van het Comité 21 Maart in samenwerking met de Alliantie Amsterdammers samen tegen racisme (bestaande uit: Pakhuis de Zwijger, Comité 21 Maart, Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, Zwart Manifest, Oy Vey, Pan-Asian-Connections (PAC) en Amsterdam City Rights.

 

Vond u dit artikel waardevol?

Als u dit artikel waardeert, dan kunt u dat laten blijken met een (kleine) donatie. Daarmee blijft het mogelijk dit werk onafhankelijk te blijven doen. 

Je kunt doneren via deze link: https://bunq.me/republiekallochtonie

 


Meer over amsterdam, discriminatie, racisme.

Delen: