Aangifte? Alleen op afspraak

In achtergronden door Claire Schut op 19-03-2018 | 20:21

Enkele uren geleden belde ik het telefoonnummer 0900-8844 van de Nationale Politie om te vragen bij welk politiebureau ik het beste aangifte kon doen tegen het campagnefilmpje ‘islam is dodelijk’ van de heer Wilders (PVV). Neen dat kon niet, zei Martine van Politie Haaglanden. In een briefing van de afdeling Communicatie van de Nationale Politie had ze net gelezen dat het filmpje “nu nog niet vervolgbaar lijkt”. Dat vond ik een wonderlijke mededeling. De politie is toch verplicht om aangifte op te nemen?

Dus schreef ik een stukje  en klom op de fiets.

Bij bureau Jan Hendrikstraat was het rustig. Er zat niemand te wachten. De balie was leeg. Het licht in het verhoorkamertje naast de voordeur was uit. Wel stroomde er een rij dienders naar buiten. Het was half vijf. De dienst zat erop. Een vriendelijk hoofd gluurde om een hoekje van de deur naar het achterliggende kantoor: “Waarmee kan ik u van dienst zijn?”
Ik vertelde dat ik aangifte wilde doen van haatzaaien en groepsbelediging. “Oh”, zei het hoofd en stapte volledig in beeld. “Heeft u een afspraak?”
Neen, zei ik en zweeg. Het leek onverstandig te vermelden dat ik al had geprobeerd om een afspraak te maken en door zijn collega Martine van 0900 8844 was afgepoeierd – zogezegd omdat de politie landelijk had verordonneerd dat aangifte van Wilders’ campagnefilmpje niet mogelijk is. Bovendien was ik wel benieuwd naar wat deze politie-agent zou zeggen.

“Dan gaat het heel lang duren”, antwoordde de man. Het speet hem zeer.
“Dat geeft niet”, zei ik. “Ik heb de tijd.” En klopte op mijn jaszak ten teken dat ik voor de zekerheid een boterham had meegenomen.
“Er is al iemand die daarover aangifte doet”,  zei de agent onverstoorbaar. “Ik heb geen capaciteit. En morgen ook niet. En overmorgen ook niet. U moet een afspraak maken.”
“Ach, zou u voor me willen kijken of er bij een ander bureau misschien ruimte is?” vroeg ik, vastbesloten om me niet zo makkelijk te laten afpoeieren als destijds bij mijn poging tot aangifte van de gephotoshopte lynchbeelden met Sylvana Simons, bungelend in een boom. “Bureau Heemstraat misschien?”
Twee goudeerlijke dienderogen keken me verdrietig aan: “Dat weet ik niet. Volgens mij gaat bureau Heemstraat nu dicht.”
“Ach, zou u ze even voor me willen bellen? Voor de zekerheid?”

Het ging niet van harte, maar de agent slofte naar achteren. Daar bleef een poosje stil – zo stil dat ik om het hoekje keek of hij misschien van de aardbodem verdwenen was. Dat was hij niet.
Hij stond achter een bureau, met de telefoon in de hand en sprak mij vriendelijk toeknikkend in de hoorn: “Ja, hallo… met Richard… Zijn jullie open?... Ah, tot tien uur… Hebben jullie capaciteit?... Oh, helemaal vol… Ok, bedankt.”

“Daar kan het ook niet”, zei de agent toen hij weer achter de balie stond. “Geen capaciteit.”
Hij pakte een blaadje papier en schreef er iets op. Een telefoonnummer: 0900 8844. “Alstublieft. U zult zelf moeten bellen om een afspraak te maken. Daar hebben ze een agenda en kunnen ze u precies zeggen hoe laat bij welk bureau ze plek hebben om aangifte te doen.”

Dat had Martine niet gezegd. Ik bedankte voor de informatie, vouwde het papiertje op en liep het politiebureau uit.

Bel voor de volgende ronde. 

Update woensdagochtend 21 maart:

Binnen 7 rimpelloze minuten heb ik zojuist via 0900 88 44 een afspraak bij de politie gemaakt: morgen om 11.00 uur mag ik aangifte doen van het campagnefilmpje van Wilders. De dame vroeg niet eens waarom ik dat wilde en waarvan dan (haatzaaien, groepsbelediging). Ik mocht zelf kiezen bij welk bureau. En: “Neen u hoeft niet te wachten.”  

 

We gaan het zien.

 

Zie ook:

Politie weigert aangifte 'islam is dodelijk'

Reacties op campagnefilmpje Wilders

Aangifte doen van discriminatie

Kan een aangifte worden geweigerd?

 

Foto: pixabay


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)


Meer over aangifte, moslimhaat, politie, Wilders.

Delen: