Posters in het Turks? What's the point?

In opinie op 20-02-2014 | 08:18

Tekst: Ayberk Köprülü

De laatste dagen is er veel ophef over verkiezingsposters in het Turks. Ayberk Köprülü, lijsttrekker van de Amsterdamse Multicultureel Plus Partij kiest voor een pragmatische benadering.

De totalitaire eenmansbeweging PVV is boos om Turkse verkiezingsposters die zijn opgehangen in diverse steden in het land. Op hun beurt ontkennen de ‘boosdoeners’ – ondanks bewijsfoto’s – het bestaan van de Turkse verkiezingsposters. Nou kennen wij ondertussen de symboolpolitiek van de PVV wel, maar waarom laten de partijen in de beklaagdenbank zich zo eenvoudig opjagen?

Het eerste wat ik dacht bij het artikel over de Turkse verkiezingsposters was: En dan als de posters in het Turks zijn? What’s the point? Of hebben wij liever dat mensen - in dit geval veelal ouderen van de eerste generatie - die geen Nederlands spreken, niet bewust stemmen, of nog erger, helemaal niet stemmen? De bejaarde expats spreken vaak nou eenmaal geen Nederlands (wij weten waarom), en zullen dat in hun oude dagen ook niet meer leren. Dat betekent echter niet dat ze niet geïnformeerd mogen worden. Als affiches – in welke taal dan ook – mensen helpen bij (doordacht) stemmen, is dat enkel toe te juichen. In een democratie wil je immers dat zoveel mogelijk burgers gaan stemmen ongeacht wat ze gaan stemmen. Hoe meer burgers weloverwogen deelnemen aan de verkiezingen, hoe beter dat voor de legitimiteit van de gekozen volksvertegenwoordiging is. In die zin is de anderstalige verkiezingsposter mijns inziens een praktische en pragmatische oplossing voor een klein 'probleem' wat overigens op termijn vanzelf zal verdwijnen.

Het is dan ook zeer merkwaardig dat de partijen in kwestie in de verdediging schieten voor iets wat ze juist goed doen. Of dat ze domweg het bestaan van de Turkse posters ontkennen. Maar ook dat is net als de symboolpolitiek van de PVV typisch voor deze tijdsgeest: een angstige elite die bang is om stemmen te verliezen en daarom onder druk van zwevende kiezers geen positie meer durft in te nemen.

Deze affaire bewijst wederom waarom een partij als Multicultureel Plus Partij nodig is: het gebrek aan een pragmatische toon in het politieke debat en een politieke elite die met spoed wakker geschud moet worden, zodat zij de bindende rol die je van een politieke elite mag verwachten weer op zich neemt. Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom van de negatieve tijdsgeest.

Ayberk Köprülü, Lijsttrekker van de Multicultureel Plus Partij die in Amsterdam mee doet aan de verkiezingen.

 

Meer over de gemeenteraadsvekiezingen hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen

 

 


Meer over #gr2014, Ayberk Köprülü, Turks, verkiezingen.

Delen:

Reacties


Wim Heitinga - 26/02/2014 16:52

Wanneer Turkse politici zich vooral op de eigen Turkse achterban richten, licht cliëntelisme op de loer. Vanavond kunnen we bij EenVandaag de verschrikkelijke gevolgen hiervan zien in de deelgemeente Feijenoord.

Daarom zijn verkiezingsposters in het Turks een heel slecht idee!

stef - 21/02/2014 19:01

Turkse Nederlanders mogen nog gewoon in Turkije stemmen, zelfs als ze van de 4e generatie zijn. Nu mogen ze ook in Nederland stemmen maar omdat ze geen normaal Nederlands leren komt zelfs op straat van alles in het Turks te staan. Ze hebben dus een dubbele identiteit en passen zich dus niet aan maar veranderen hier de boel naar hun eigen smaak.... Is dat niet ook racistisch, en respectloos?