Marokkaanse organisaties: ga stemmen

In opinie op 02-02-2014 | 20:51

Vandaag kwamen Marokkaanse organisaties uit het hele land in het gebouw van de Amsterdamse jongerenorganisatie Argan bijeen om over de verkiezingen te praten. Er werd veel kritiek gegeven op het beleid van het VVD-PvdA kabinet, maar er was ook veel onvrede over lokale bestuurders van dezelfde of andere partijen. Een stemadvies werd er niet gegeven.

“Nee, dat hebben we niet willen doen”, aldus Abdou Menebhi, één van de initiatiefnemers. “De conclusie was dat het vooral belangrijk is dat de mensen gaan stemmen. Iedereen moet gebruik maken van z’n burgerrecht. En laten ze dan in ieder geval stemmen op partijen die stelling nemen tegen discriminatie en racisme en tegen Wilders. Zo sluit in Den Haag de Pvda niet uit dat ze met de PVV gaan samenwerken. In die stad kun je dan beter geen PvdA meer stemmen."

Volgens Menebhi zal een stem op de Pvda of op andere reguliere partijen niet meer vanzelfsprekend moeten zijn; "Je kunt ook kiezen voor lokale partijen of blanco stemmen.”

Menebhi, die met onder andere Mohamed Rabbae (Landelijk Beraad Marokkanen) het initiatief voor de bijeenkomst had genomen, schat dat er vanmiddag ongeveer 150 mensen van vele Marokkaanse organisaties uit verschillende steden waren, maar er waren ook diverse politici, vooral van de PvdA.

Kritiek

Op de PvdA was veel kritiek. Menebhi: “Het huidige kabinetsbeleid treft, met goedkeruing van de PvdA, vooral de zwakste groepen en er wordt te weinig stelling genomen tegen racisme en alle vormen van discriminatie, waaronder ook islamofobie. Partijen in de Tweede Kamer lijken soms bang voor Wilders.”

Ook op lokale bestuurders was kritiek. Menebhi:” Dezelfde kritiek die we vanmiddag op het kabinet hadden, is ook vaak van toepassing op lokale bestuurders van andere reguliere partijen. Daarnaast merken we dat bestuurders op lokaal niveau burgerparticipatie vooral met de mond belijden. Uiteindelijk blijkt dat we als burgers weinig te vertellen hebben. Lokale politici zeggen dat ze het belangrijk vinden dat we ons organiseren, maar als we dat doen, bijvoorbeeld als migrantenorganisaties, gaan ze het gesprek met ons steeds meer uit de weg.”

Kritiek was er vanmiddag ook op politici van Nederlands-Marokkaanse herkomst. Menebhi:”We vinden het goed dat sommige partijen proberen aan diversiteit te doen en bijvoorbeeld ook Marokkaans-Nederlandse volksvertegenwoordigers hebben. Maar we volgen ze wel kritisch. Sommige van deze politici zijn te passief en nemen te weinig stelling tegen de PVV en tegen uitsluiting. “

Jongeren

Op de bijeenkomst waren realtief veel ouderen. Volgens Menebhi moet er dan ook meer gedaan worden om jongeren te stimuleren deel te nemen aan de verkiezingen. “Ik vind het een slecht teken dat we van veel jongeren horen dat ze geen enkel vertrouwen in de politiek meer hebben. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd en denken dat stemmen geen enkele zin heeft. Dat vind ik zorgwekkend; het is een probleem dat alle partijen zich zouden moeten aantrekken.”

Vervolg

De organisaties die bij Argan aanwezig waren hebben besloten dat er meer overleggen zullen volgen. Ook zal op lokaal niveau het gesprek worden aangegaan met lijsttrekkers van verschillende partijen. "Er moet een pact worden gesloten tegen discriminatie en racisme en tegen partijen die uitsluiten” aldus Menebhi.

Tijdens de bijeenkomst werd een schaduwverkiezing georganiseerd. De meeste stemmen gingen naar ‘blanco’, gevolgd door SP, PvdA en D66.

Link:

Annabel Nanninga van GeenStijl was ook aanwezig en deed verslag

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.



Meer over #gr2014, abdou menebhi, mohamed rabbae, verkiezingen.

Delen:

Reacties


Abdeaziz elmghari - 03/02/2014 14:05

niet iedereen maakt en verenigingen en gaan praatten met namens de Marokkaanse,
de groeten,

Antoine Berben - 03/02/2014 11:31

Natuurlijk moeten Marokkaanse Nederlanders gaan stemmen!!!