Het effect van angstzaaien: Europeanen overschatten aantal moslims schromelijk

14 december 2016 | 08:44

Europeanen denken dat er veel meer moslims wonen dan werkelijk het geval is. Dat blijkt uit het onderzoek Perils of Perception van Ipsos Mori waarin werd gekeken naar het verschil tussen publieke perceptie en de werkelijkheid in 40 landen.
De Fransen overschatten het aantal moslims het meest. Zij denken dat 31% van de bevolking moslim is, terwijl dat volgens PEW research in werkelijkheid 7,5% is. Nederlanders schatten het aantal moslims op 19% van de bevolking, terwijl het rond de 6% ligt.

Gevraagd naar het aantal moslims in 2020 is het gat tussen perceptie en werkelijkheid in bijna alle Europese landen nog veel groter. Nederlanders denken dat in 2020 26% van de bevolking moslim zal zijn, terwijl het in werkelijkheid volgens PEW reseacrh 6,9% zal zijn. 

Veel meer cijfers in Perils of Perceptions hier

Wil je weten hoeveel moslims er in Nederland wonen? Kijk dan op polderislam.nl

Meer over The Clash of Perceptions hier

Meer feiten hier, meer onderzoek hier.


Ewoud Butter is oprichter van Republiek Allochtonië. Hij werkt als zelfstandig onderzoeker en publiceert over o.a. diversiteitsvraagstukken, emancipatie en radicalisering. Meer van en over Ewoud op zijn blog of volg hem op twitter

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 

Reacties

De overschatting ligt hem aan geen 1 van de genoemde zaken, ik weet het is oud maar het is ook nog altijd relevant... Het feit dat de aantallen zo overschat worden is door de hoeveelheid ellende deze kleine groepen moslims met zich mee brengen.... Er is geen enkele groep/religie op de hele god ganse aarde die zoveel elleende brengen overal waar ze komen .... En dit is nog nooit verandert in de gehele 1400 nog wat jaar dat de Islam nu bestaat , FEIT//..

dit artikel is slechts gebaseerd op de mening van de schrijver, dat noemen we nou selectief nieuws en niet objectief... De mening van de reporter doet er niet toe wanneer men een feitelijk artikel probeert te schrijven ....


Geplaatst door: Bob | 14 april 2017 om 21:09

De conclusie dat de overschatting een gevolg is van 'haatzaaien' is geheel ongefundeerd. Er kunnen vele oorzaken van deze overschattingen zijn, zoals bijvoorbeeld dat moslims door klederdracht te herkennen zijn (ihb hoofddoek) en dat de islam zeer zichtbaar in de media is. De auteur van dit bericht heeft zich mi nogal laten leiden door z'n persoonlijke mening en ziet daarbij voor hand liggende oorzaken over het hoofd.

Geplaatst door: Tini Van der Heijden | 17 december 2016 om 17:34

En dan zijn de cijfers zelf mogelijk ook nog een overschatting: "While the emerging religious demography only counts members of the Church as Christians, Hindus, Jews, Muslims etc. are counted as religious from birth – with no option to leave their religion. This skews the statistics and our perceptions."

Zie http://en.qantara.de/content/the-secularisation-of-muslims-silent-withdrawal

Geplaatst door: A Jansen | 14 december 2016 om 11:39

Laat een reactie achter

Op deze weblog worden reacties gemodereerd. Hierdoor zullen reacties pas verschijnen als de auteur ze heeft goedgekeurd.

Plaats een reactie op het artikel 'Het effect van angstzaaien: Europeanen overschatten aantal moslims schromelijk'

CAPTCHA Image Reload Image
Type bovenstaande letters hieronder:Aanmelden nieuwsbrief

Ruim 2100 personen en instellingen zijn geabonneerd op de tweewekelijkse nieuwsbrief van de Republiek Allochtonië. Wilt u ook een abonnement op de nieuwsbrief? Vul dan hieronder uw emailadres in.

Aanmelden voor de nieuwsbrief van Republiek Allochtonië

Of neem een abonnement op de dagelijkse nieuwsbrief.

Zoeken op trefwoord

Over republiek Allochtonië

Achtergronddossiers

Meest gelezen blogs

Banners

  • Polderislam
  • Doneren
  • Ewoud Butter

Laatste reacties

Archief


Republiek Allochtonië