Straatgevormde jongeren doceren gymnasiasten

In opinie op 18-03-2014 | 17:30

In Rotterdam - en als het even kan later dit jaar ook in Den Haag en Amsterdam - gaan kansarme, op straat gevormde jongeren middelbare scholieren lesgeven over het effect van elkaars gedrag. Doel van de lessen van het project ‘The Social Effect’ is om meer begrip te kweken over en tussen verschillende groepen jongeren in de samenleving.

The Social Effect is een innovatief project van Stichting de Wij-Fabriek dat jongeren uit twee, in de woorden van projectleider Esther Popelier, volledig gescheiden werelden samenbrengt: jongeren van de straat met jongeren op school. Binnen het project inspireren en leren de jongeren van elkaar op het gebied van gedrag, houding, uitstraling en de manier waarop ze communiceren. Bedoeling is dat beide groepen jongeren hierdoor bewust worden van hun eigen gedrag en van het effect daarvan op anderen.

Het project bestaat uit twee onderdelen. Begonnen wordt met een train-de-trainer workshop waarin professionele trainers jongeren zonder startkwalificatie opleiden tot jongerentrainer. Als ze slagen krijgen de nieuwe jongerentrainers de mogelijkheid om minimaal 3 maanden betaald aan de slag te kunnen. Voor het tweede onderdeel gaan de verse jongerenwerkers naar middelbare scholen en verzorgen twee intensieve workshops voor tweedeklassers van elk leerniveau, praktijkschool tot en met gymnasium.

Tijdens de lessen die de jongeren geven, komen onderwerpen aan bod als subculturen, non verbale versus verbale communicatie en het omgaan met vooroordelen. Met die voordelen hebben kansarme jongeren zelf ervaring, zegt Esther Popelier; ze zijn er vaak negatief door beïnvloed. Het project werkt niet vanuit theorie, maar vanuit emotie. Aandacht, vertrouwen en verbinding staan centraal.

Kick-off in Rotterdam

The Social Effect start in 30 tweede klassen op 7 scholen in de regio Rotterdam. De scholieren krijgen 3 maanden lang één uur les per week van jongeren die niet op school maar op straat gevormd zijn. Het wordt door de gemeente Rotterdam ondersteund. Projectleider Esther Popelier: ‘Het is de bedoeling we met The Social Effect op termijn ook in Den Haag en Amsterdam aan de slag kunnen’.

Meer info: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  



Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen




 


Meer over jongeren, kansarm, scholieren, the soccial effect, train-de-trainer.

Delen: