Marokkanen staan op tegen criminaliteit

In opinie op 03-04-2014 | 14:04

"Hoe lang nog blijven we wegkijken voor de criminele misstanden binnen onze gemeenschap? Hoe lang nog blijven we zelf de PVV en haar aanhangers van munitie voorzien?"

Die vragen stelt Fouad Aitihda in een open brief aan de Marokkaanse gemeenschap.

Open brief aan mijn mede-Marokkaanse Nederlanders,

Ik spreek tot u niet namens welke stichting of samenwerkingsverband dan ook. Ik spreek tot u als bezorgde en betrokken Nederlandse burger met Marokkaanse wortels. Eentje die zich zorgen maakt om onze naam, maar bovenal, onze toekomst en die van onze kinderen.

Hoe lang nog blijven we wegkijken voor de criminele misstanden binnen onze gemeenschap? Hoe lang nog blijven we zelf de PVV en haar aanhangers van munitie voorzien? Er moet een moment komen dat we het niet meer kunnen maken om simpelweg schouderophalend weg te kijken omdat een ieder van ons zich niet persoonlijk aangesproken voelt. Dat klopt ook wel, maar wij zouden ons wel als gemeenschap aangesproken moeten voelen. Na deze roerige weken (Wilders’ uitspraken, aangiftes, Deurne) is wat mij betreft nu een meer dan geschikt moment.

Hoe lang nog moeten we het tolereren dat onze culturele identiteit telkens weer door een hardnekkige minderheid binnen de Marokkaanse gemeenschap wordt bedoezeld. Het is helaas een vaststaand gegeven dat Marokkaans-Nederlandse jongeren nu eenmaal oververtegenwoordigd zijn in de criminaliteitscijfers. Ik had het ook graag anders gezien, maar we moeten er niet van wegkijken. Ik ben geen socioloog, noch een criminoloog, maar de tekenen die ik waarneem, wijzen eerder op een verdere professionalisering van de criminaliteit, dan op een afname. (Zie schietincident Staatsliedenbuurt eind 2012, of de verdachten van de Brinks overal in 2011, de vele schietpartijen met dodelijkafloop in Amsterdam etc.)

Ook het argument dat het wellicht een kwestie is van generatieverloop, en dat het wel vanzelf over zal gaan na een tijdje snijdt geen hout, gezien de jeugdige leeftijd van de vele jongeren in vooral de grote steden die ook richting criminaliteit dreigen af te glijden, of daar deels al in zijn beland.

Alle goede en mooie initiatieven ten spijt, zoals het facebook pagina “ik ben een Marokkaan, en ik ben piloot, arts, advocaat, docent etc.)” dreigen onder te sneeuwen door het voortdurende negatieve geluid waar een klein, maar hardnekkig deel van onze gemeenschap zelf voor verantwoordelijk is,

Een veiliger Nederland is in het belang van ons allemaal. Elk weldenkend mens met een beetje beschaafdheid in zich, kan geen enkele vorm van criminaliteit goed keuren of goed praten, ongeacht de afkomst van de daders. Dat je als crimineel doelbewust voor zo een soort carrière kiest, met alle risico’s van dien, mag nooit en te nimmer, lijden tot enige vorm van begrip of medelijden indien het een keer fout loopt. Fout gedrag is fout gedrag. Punt.

Omdat “de zwijgende meerderheid” vaak het verwijt krijgt dat het nooit haar stem laat horen, hoop ik hierbij dat ik de eerste aanzet heb gegeven voor een breed maatschappelijk debat, vooral binnen onze eigen gemeenschap. Het zijn wel onze kinderen, broers, neven, buurjongens, vrienden en kennissen. Het is allereerst aan ons zelf om dit probleem bespreekbaar te maken, en die jongens (het zijn vaak jongens) die zich met dit soort activiteiten bezig houden op hun gedrag aan te spreken. Dit gebeurt nu nog veel te weinig. We moeten het debat binnen onze gemeenschap aanwakkeren, via moskeeën, verenigingen, stichtingen, voetbalclubs, bij familie, vrienden, kennissen.

Overal waar het maar kan.

Fouad Aitihda is bestuurskundige. Hij heeft voor de gelegenheid en als discussieplatform een facebookpagina aangemaakt.

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.



Meer over afstand nemen, criminaliteit, Fouad Aitihda, overlast.

Delen: