Marechaussee; strengere grenscontrole beperkt mensenhandel

In opinie op 27-02-2013 | 10:30

In 2012 jaar heeft de marechaussee aanzienlijk meer mensenhandelaren, mensensmokkelaars en illegalen opgepakt dan het jaar er voor, meldt de NOS. Het aantal arrestaties van mensensmokkel steeg van 86 naar 141, dat van mensenhandel van 97 naar 110. Meer dan 1700 illegalen werden in 2012 opgepakt; in 2011 waren dat er nog 200 minder.

Mensenhandelaren brengen voornamelijk vrouwen hiernaartoe om in de prostitutie te werken. De slachtoffers komen vaak uit Oost-Europa. Bij mensensmokkel gaat het om immigranten die in Nederland een beter leven zoeken. De marechaussee vond ook meer mensen met vervalste paspoorten en meer verdacht geld, dat in Nederland vermoedelijk zou worden witgewassen.

Robert van Kapel van de marechaussee zegt tevreden te zijn met het resultaat. 'Het geeft voldoening een mensenhandelaar te pakken die vrouwen dwingt in de prostitutie te werken of een grote mensensmokkel te verijdelen’, aldus Van Kapel

Beperkingen
Binnen Schengen is afgesproken dat er vrij verkeer van personen mogelijk is. In de praktijk betekent dit dat er geen permanente grenscontroles meer zijn. In 2011 heeft Nederland besloten tot mobiele controles aan de grenzen om het binnenkomen van illegalen tegen te gaan en grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.

Vanuit Europa zijn er strenge beperkingen opgelegd aan controles aan de nederlandse grenzen met België en Duitsland. Zo mochten MTV (Mobiel Toezicht Veiligheid)-controles van de Europese Commissie vorig jaar niet langer dan zes uur per dag duren met een maximum van negentig uur per maand. Dat kwam door de afspraken die gelden voor Schengenlanden, waaronder Nederland.

Meer dan 2400 mensen die nog boetes hadden openstaan of bijvoorbeeld nog DNA moesten afstaan in verband met een strafonderzoek, werden gepakt. Ook kwamen door de mobiele controles aan de grenzen meer dan 300 drugszaken en 121 witwaszaken aan het licht en werden meer dan 400 vervalste reisdocumenten aangetroffen.

Versoepeling
Volgens de regeringsfracties PvdA en VVD tonen de resultaten aan dat controleren zin heeft. Klaas Dijkhoff (VVD) stelt dat de beperkingen van nu criminelen in de kaart spelen. Die weten ook dat de controles maar zes uur duren en wachten gewoon af tot de marechaussee weer weg is, zegt het VVD-Kamerlid. Ahmed Marcouch (PvdA) pleit voor versoepeling van de regels, bijvoorbeeld door te werken met een jaarquotum en de invulling daarvan over te laten aan de professionals in het veld.

Het versoepelen of zelfs verruimen van de regels is niet eenvoudig. De Europese Commissie is tegen uitbreiding van controles aan de binnengrenzen van de Europese Unie. Dijkhoff hoopt dat Nederland steun zoekt bij andere lidstaten.

Kritische oppositie

Andere politieke partijen in Nederland zijn kritisch. Zo zien GroenLinks en SP meer in het versterken van controles aan de buitengrenzen van de Europese Unie, zoals in Griekenland, waar veel illegalen de EU binnenkomen. D66 stelt zich op het standpunt dat de controles een te grote inbreuk op de privacy van Nederlanders maken. De PVV, tenslotte, vindt dat Nederland nog verder moet gaan met grenscontroles. Sietse Fritsma is voorstander van uittreding uit ‘Schengen’ en volledige controle over de eigen grenzen.

Bron: NOS

Meer over mensenhandel: hier

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook. Republiek Allochtonië (voorheen Allochtonenweblog) bestaat 7 jaar. Waardeert u ons werk? U kunt het laten blijken door ons te steunen.

 

 


Meer over illegalen, marechaussee, mensenhandel, mensensmokkel, schengen.

Delen: