Geloofwaardigheid van de KNVB staat op het spel

In opinie door Jerry Straub op 21-01-2016 | 09:11

Tekst: Jerry Straub

Afgelopen zondag was tijdens de competitiewedstrijd ADO- Ajax, Ajax speler Riechedly Bazoer (19) het mikpunt van racistische spreekkoren van de ADO aanhang. En niemand greep in.

Regelmatig springen gemeenten met belastinggeld noodlijdende voetbalclubs financieel bij om hen van de ondergang te redden. Gemeenten zouden echter ook de plaatselijke voetbalclub die zich openlijk schuldig maakt aan racisme, anti-semitisme of seksisme moeten aanspreken. Voetbalclubs die zich hieraan regelmatig schuldig maken en waarschuwingen of aanwijzingen in de wind slaan, zouden in nood of niet geen financiële steun meer mogen krijgen.

In dat verband is ook het standpunt van bedrijven en sponsoren die clubs financieel ondersteunen in ruil voor shirt- of bordreclame etc. en eigen imago-versterking interessant. Bedrijven en sponsoren gruwelen bij het idee dat supporters, bestuur of spelers de club die zij steunen een slechte naam bezorgen. In die zin worden in dit geval ook bedrijven en sponsoren aan een ultieme testcase onderworpen. Spreken zij de club aan of laten zij het erbij zitten? Wat zij ook besluiten, het geeft aan waar de bedrijven en sponsoren staan.

Tenslotte de KNVB. Dat tijdens de wedstrijd ADO-Ajax, ondanks de racistische spreekkoren de scheidsrechter niet ingrijpt is onbegrijpelijk. Door wel in te grijpen zou de scheidsrechter in één klap zijn werkgever de KNVB en het Nederlandse voetbal een goede dienst hebben bewezen al was het alleen maar om duidelijk te maken dat de KNVB, de spelers en andere supporters die gewoon een spannende wedstrijd willen zien niet van dit schandalige gedrag gediend zijn.

Door te verzuimen in te grijpen is een levensgrote kans voor open doel gemist. En misschien nog wel erger: Een in dit geval gekleurde speler is ondanks de aanwezigheid van gezag in de vorm van een leidsman, d scheidsrechter gewoon vogelvrij.

Dat valt echter de scheidsrechter niet alleen aan te rekenen, maar wel zijn werkgever de KNVB. Het lijkt erop dat de grootste sportbond van Nederland bij de bestrijding van discriminatie en racisme meer zijn heil zoekt in dure reclamecampagnes en pakkende slogans.

De bond zou echter meer zijn handen uit de mouwen moeten steken en werk moeten maken van het bespreekbaar maken en benoemen van discriminatie en racisme en daartegen optreden als dat nodig is.

Als de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond nu wederom verzuimt om werk te maken van de bestrijding van discriminatie, racisme, seksisme en anti-semitisme, dan is de kans groot dat de KNVB niet alleen veel maatschappelijk en politiek krediet verspeelt, maar ook een groot deel van zijn geloofwaardigheid in de waagschaal stelt als het gaat om de belangenbehartiging van hun leden, de clubs en spelers. Of is de KNVB nu ook een belangenbehartiger voor halfgare idioten die maar van alles menen te mogen roepen?

Een stevige KNVB staat voor zijn leden en spelers en realiseert zich ook dat het zijn bestaansrecht ontleent aan het bestaan van voetbalverenigingen die naast de instroom van de blanke doelgroep in toenemende mate afhankelijk zijn van de instroom van gekleurde jongens en mannen en van meisjes en vrouwen.

Of zet de KNVB hen andermaal buitenspel?

 

Jerry Straub is maatschappelijk ondernemer/ publicist. Dit artikel verscheen eerder in Het Parool en is in overleg met de auteur ook op Republiek Allochtonië

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 


Meer over antisemitisme, discriminatie, jerry straub, knvb, racisme, sport, voetbal.

Delen: