Er zijn Syriëgangers, Syriëgangers en Syriëgangers

In opinie door Ewoud Butter op 31-10-2014 | 16:15

De eerste groep bestaat voornamelijk uit islamitische Nederlanders die vertrok om te strijden tegen Bashar Al Assad die zijn eigen bevolking afslacht. Deze groep kwam bij tal van verzetsgroepen en terreurgroepen terecht, waaronder bij de terreurgroepen IS en Jabhat al Nusra.

De tweede groep bestaat uit Koerdische Nederlanders die terugkeerden naar (Syrisch) Koerdistan om te strijden tegen IS, dat allerlei groepen, waaronder Koerden afslacht.

En de derde groep lijkt nu te worden gevormd door autochtone Nederlandse mannen die net als de Koerdische Nederlanders tegen IS wil vechten in Syrië en Irak.

Over deze laatste groep schrijft de Volkskrant vandaag. 

Volgens de Volkskrant hebben ruim twintig autochtone Nederlandse mannen inmiddels geprobeerd zich aan te sluiten bij de gewapende strijd tegen terreurgroep IS. Via de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom) hebben ze geprobeerd om in contact te komen met lokale militaire leiders. Fedkom raadt de mannen af zich actief te mengen in het conflict.

Het is niet bekend of ze ook allemaal zijn vertrokken. Eerder werd bekend dat drie leden van motorclub No Surrender zouden vechten aan de zijde van de Koerden. Zeker vier van de mannen die naar Syrie wilden zijn oud-militairen; Eén van hen schrijft volgens de Volkskrant aan de Fedkom: 'Op basis van de uitspraken van het OM en Justitie in Nederland, waarbij Koerden niet zullen worden vervolgd als ze zich aansluiten bij Koerdische strijders, deel ik mede voluit diensten te willen verlenen betreffende het voorbereiden en trainen van Koerden op het gebied van tactische en strategische (guerrilla-) oorlogsvoering. Ik zou graag naar Koerdistan willen gaan om mee te strijden en te helpen waar nodig.'

Onderscheid tussen Syrie-gangers

Worden alle groepen Syrie-gangers nu hetzelfde behandeld? Bij de eerste groep wordt van radicalisering gesproken en worden tal van maatregelen getroffen, waaronder het afnemen van paspoorten. Moeten de andere groepen, waaronder de oud-militairen ook zo behandeld worden?

Wat betreft het ministerie van Defensie niet. Volgens de Volkskrant laat het ministerie van Defensie weten geen problemen te hebben met oud-militairen die zich mengen in de strijd tegen IS. 'Defensie respecteert de vrijheid van oud-personeel om hun postactieve bestaan zelf in te vullen. Hoe men dat doet, valt niet onder de verantwoordelijkheid van Defensie. Mocht actief dienend personeel deelnemen aan de strijd tegen IS in Syrië, dan zal dat door Defensie onderzocht moeten worden, waarna naar bevind van zaken zal worden gehandeld.'

Het Openbaar Ministerie denkt daar anders over. Het OM zegt alle strijders in Syrië en Irak nauwlettend te volgen. 'Dat geldt voor zowel de jihadgangers als de mensen die zich tegen hen keren', aldus woordvoerder Wim de Bruin. 'In beginsel zijn ze strafbaar, omdat het vaak om moord en doodslag gaat. Maar onder omstandigheden kan dat gerechtvaardigd zijn.' De inlichtingendienst AIVD wilde tegenover de Volkskrant niet reageren.

Wat het kabinetsstandpunt ten opzichte van deze verschillende groepen Syriëgangers is, is ook niet bekend.
 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door ons te steunen


 

 

 


Meer over ewoud butter, irak, Is, isis, jihad, radicalisering, syrie, syriegangers.

Delen: