Riffijns Nederlandse organisaties: Rabat schendt mensenrechten in De Rif en zaait verdeeldheid in Nederland

In nieuws door redactie op 10-04-2019 | 08:01

Acht organisaties hebben het kabinet en de Tweede Kamer in een brief gevraagd stelling te nemen tegen mensenrechtenschendingen in Marokko. Daarnaast waarschuwen deze organisaties dat boegbeelden uit de Marokkaans Nederlandse gemeenschap door de Marokkaanse overheid worden gebruikt om het imago van Marokko op te poetsen. Dit leidt tot toenemende spanningen tussen Marokkaanse Nederlanders.
Dat schrijven zij in een persbericht dat hieronder wordt weergegeven.

"Acht Nederlands-Riffijnse organisaties, te weten Bades Foundation, Stichting Izouran, Comité Mulay Mohand, Stichting Noemidia, Rif Alert, Vereniging Symphony, Vereniging Syphax en Rifproject, hebben vandaag een brief verstuurd naar minster van BuZa Blok en de Buitenland Commissie.

In deze brief spreken wij onze afschuw uit over het in het hoger beroep handhaven van de onrechtstatelijke vonnissen voor de Hirak-activisten in Marokko en roepen wij minister Blok en de leden van de Buitenlandcommissie op politiek stelling te nemen in deze voor Nederland en Europa relevante mensenrechten- en veiligheidskwestie.

De vonnissen werden in de nacht van vrijdag 5 april op zaterdag 6 april in het holst van de nacht, bekend gemaakt.

In de Rif in Marokko geldt sinds 1959 een militair decreet, na het bloedig neerslaan van de opstand in 1958 tegen de onderdrukking van de Rif door het centrale Marokkaanse gezag. Het militaire decreet is tot op de dag van vandaag niet opgeheven. 

Op de Hirak opstand, waarbij na de gewelddadige dood van visverkoper Mohsin Fikri, het volk massaal de straten opging om vreedzaam te demonstreren tegen de marginalisering en achterstelling van het gebied en tegen de corrupte Makhzen, heeft Marokko gereageerd met keiharde repressie:

  • Het gebied is verworden tot een militaire zone met checkpoints en een zware leger- en politiemacht.
  • Democratische rechten zoals het recht op demonstratie, het recht op vereniging en het recht op vrije meningsuiting zijn overtredingen geworden. De uitoefening van die rechten zijn reden voor gewelddadig ingrijpen, arrestaties en vervolging geworden.
  • Buitenlandse journalisten mogen het gebied niet in.
  • Buitenlandse politici en onafhankelijke waarnemers worden actief geweerd.

De situatie in de Rif en de vrijheidsbeperkingen, intimidaties en arrestaties van Riffijnse mannen, vrouwen en zelfs kinderen leiden tot onrust onder de Nederlandse Riffijnen. 

De meesten hebben daar nog familieleden en de verontwaardiging en machteloosheid groeit met elke verdronken jongere, elke arrestatie, elk bericht dat ons hier bereikt over martelingen, seksuele intimidaties, ontzegging van zorg of racistische bejegening in de gevangenissen.

Tegelijkertijd worden we hier in Nederland voortdurend geconfronteerd met de overuren draaiende tentakels van Rabat. Om de schone schijn op te houden gebruiken zij boegbeelden uit de Marokkaans Nederlandse gemeenschap. 

Moskeeën, politici, (hoge)ambtenaren, voetballers, sporters, politiefunctionarissen, entertainers, schrijvers, opiniemakers, maar ook hoogopgeleide jongeren worden actief benaderd, in het zonnetje gezet en gebruikt om invloed uit te oefenen in Nederland en Europa en/of het imago van Marokko op te poetsen.

Binnen de gemeenschap lopen de spanningen steeds verder op. Waar er eerder een stille afspraak was om de bekende Marokkanen die zich inlieten met de Marokkaanse autoriteiten te gedogen en niet publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, wordt nu op sociale media de confrontatie met ze aangegaan."

Foto: Aernoud de Decker


Zie ook

Minister Blok moet zich uitspreken tegen mensenrechtenschendingen in Marokko

Meer artikelen over de Hirak

 

Wilt u dat Republiek Allochtonië blijft bestaan? Waardeert u ons vrijwilligerswerk? We kunnen uw steun goed gebruiken. U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over de rif, hirak, marokko, mensenrechten.

Delen: