Moskee Essalam blijft open

In nieuws door Roemer van Oordt op 02-04-2018 | 14:00

Veel heisa in en over moskee Essalam in Rotterdam de afgelopen dagen. Voor beeldbepalende krachten als directeur Jacob van der Blom en imam Azzedine Karat is door de Arabische geldschieter ontslag aangevraagd. Dat is de voorlopige uitkomst van een al langer slepend belangenconflict. Gisteren gaf tijdelijk secretaris Said El Ouazizi voor honderden toegestroomden moskeebezoekers tekst en uitleg over de ontstane situatie. Conclusie: de grootste moskee van Nederland blijft open.

De bouw van de moskee werd gefinancierd door Al Maktoum Foundation uit de Verenigde Arabische Emiraten. Naast die 8 miljoen euro, wordt sinds de opening in 2010 de jaarlijkse exploitatie van ongeveer een half miljoen euro ook door hen gedekt. Directeur Jacob van der Blom meldde dat de Maktoum Foundation al zijn activiteiten in Rotterdam stopt: 'Ze trekken hun handen er vanaf'.

Belangenconflict

Imam Azzedine Karat meldde ons in 2015 nog dat zijn salaris weliswaar vanuit de VAE werd betaald, maar hij vrij was om te preken wat hij wilde. De laatste jaren lijken de Arabische investereerders zich meer te willen bemoeien met de interne aangelegenheden van de Rotterdamse moskee. Dat de moskeebezoekers daar weinig van willen hebben is geen geheim. Door de op hun aandringen doorgevoerde tussentijdse wijzigingen van de statuten namen de geldschieters zelf zitting in het moskeebestuur, dat in oorsprong alleen zou mogen bestaan uit bewoners uit wijken op Zuid. Die wijziging is in december door de Rotterdamse rechtbank onrechtmatig verklaard. Sindsdien is de moskee bestuurloos. Binnenkort mag de plaatselijke moskeegemeenschap een nieuw bestuur kiezen.    

Reactie van de moskee op berichtgeving

Op hun Facebookpagina verzet de moskee zich tegen (een deel van) de berichtgeving van onder andere de NOS, waarin wordt gesuggereerd dat ‘de moskee regelmatig imams uit het buitenland haalde die niet verstaanbaar zijn voor de bezoekers en/of een interpretatie van de islam verkondigen die niet door de bezoekers gevolgd noch gedeeld wordt’:

Dit is zeer bijzonder en uiterst respectloos jegens onze imam(s) op zijn zachtst gezegd. Je hoeft geen vaste bezoeker van deze moskee te zijn om meegekregen te hebben dat de moskee zich altijd keihard heeft ingezet voor een zuivere interpretatie van de islam die door zowel de oudere als de jongere generatie met trots uitgedragen wordt. Daarbij is onze hoofdimam toonaangevend in de Benelux wat betreft zijn verbindende rol met zowel jong als oud en beheerst hij alle talen die door de gemeenschap gesproken worden, van Arabisch, Berbers tot Nederlands. Jammer dat bepaalde kampen zo ver gaan als liegen en bedriegen om hun zogenoemde 'rechtmatige' doelen te bereiken. Ook jammer dat dit klakkeloos door de NOS als landelijk nieuws wordt uitgezonden zonder enige kanttekening van eenzijdigheid in het verhaal.


Hoe verder?

Gisteren kregen de moskeebezoekers uitleg over de juridische procedure die tegen Al Maktoum Foundation loopt. Volgens het tijdelijke bestuur en de directeur is het hoe dan ook duidelijk dat er voortaan geen cent meer uit de VAE zal komen. De exploitatie van het pand waar zij met z'n allen eigenaar van zijn, zal dus vanaf nu door de gemeenschap zelf moeten worden opgebracht. Hoewel dat bij het gros van de Nederlands-Marokkaanse moskeeën zo gaat, zijn de kosten die maandeliijks bij moskee Essalam worden gemaakt onvergelijkbaar hoog. Doorgaans worden de moskeeën grotendeels vrijwilllig gerund en de salarissen die wel worden uitbetaald zijn vaak (heel) laag.

Welke rol de ploeg die de moskee tot voor kort betaald draaiend hield vanaf nu gaat spelen is vooralsnog onduidelijk. Imam Azzedine Karat gaat naar eigen zeggen in ieder geval voorlopig als vrijwilliger door. Zeker is ook dat de moskee open blijft.


Verder lezen?

Meer over moskee Essalaam op dit weblog: hier

 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 

 


Meer over al maktoum foundation, azzedine karat, jacob van der blom, moskee essalam.

Delen: