Kinderombudsvrouw: Haal Nederlandse kinderen uit Syrische kampen

In nieuws door Ewoud Butter op 19-04-2018 | 08:34

Het kabinet moet er alles aan doen om Nederlandse kinderen terug te halen die vastzitten in kampen in Syrië omdat hun ouders zijn afgereisd naar het kalifaat. Die oproep doet kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer.

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) verblijven er waarschijnlijk 145 kinderen met de Nederlandse nationaliteit of kinderen die hierop aanspraak kunnen maken in het strijdgebied in Syrië en Irak.

Het kabinetsbeleid is dat kinderen geholpen kunnen worden wanneer ze zich, al dan niet met ouders, melden bij diplomatieke posten in Turkije of Irak. 

Volgens Kalverboer is het voor vrouwen en kinderen onmogelijk bij die posten te komen, omdat ze de kampen niet uit kunnen. Tegen het NRC zegt ze:  „Het is een schijnoplossing. Ze mogen het kamp niet uit, ze hebben geen papieren en de reis is erg gevaarlijk.”

Ze vindt dat Nederland de kinderen moet beschermen. Niets doen is volgens haar onaanvaardbaar en in strijd met verdragen over kinderrechten.

Het Nederlands kabinet beweert dat het kinderen niet zelfstandig kan terughalen. Dat werd vanochtend ook beweerd door minister Sander Dekker bij WNL. Volgens Kalverboer moet dan internationale samenwerking worden gezocht: "Dit kan met landen die met dezelfde kwesties worstelen, zoals België, Zweden, Frankrijk en Duitsland," zegt ze tegen de NOS.

De kinderombudsvrouw vindt dat kinderen niet mogen worden gestraft voor de daden van hun ouders. Die ouders moeten zich als ze terugkomen wel verantwoorden voor de rechter.

Voor kinderen die terugkeren is door de Raad voor de Kinderbescherming een terugkeerplan opgesteld. 

„Hoe jonger het kind terugkomt, hoe beter. De eerste duizend dagen van een kinderleven zijn essentieel,” zegt de ombudsvrouw tegen het NRC. Ze waarschuwt verder: "Als we ze nu niet naar Nederland halen, is de kans groot dat ze later komen, en dan wellicht ernstig getraumatiseerd en geradicaliseerd. Je kan je voorstellen dat ze dan het gevoel hebben dat Nederland hen in de steek heeft gelaten.”

Dit artikel van Stijn Sieckelinck verscheen eerder in het NRC en is in overleg met de auteur ook op Republiek Allochtonië geplaatst

Foto


Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

Neem een abonnement op onze dagelijkse nieuwsbrief: Subscribe to Republiek Allochtonië by Email


Meer over kinderen, kinderombudsman, kinderombudsvrouw, Syrie.

Delen: