‘Heb je een boze moslim voor mij?’Over inclusieve journalistiek verschijnt in april

In nieuws door redactie op 12-01-2018 | 16:16

Begin april zal bij Amsterdam University Press het boek '"Heb je een boze moslim voor mij?" Over inclusieve journalistiek' verschijnen. Dat maakten de auteurs Annebregt Dijkman en Zoë Papaikonomou vandaag bekend. In het boek onderzoeken zij de rol van de redactiecultuur in het gebrek aan diversiteit in de media. En denken ze met meer dan 50 geïnterviewden na over hoe de Nederlandse journalistiek meer divers en inclusief kan worden.

Zoë Papaikonomou is journalist en mediadocent. Ze is verbonden aan Divesity Media. Annebregt Dijkman is zelfstandig onderzoeker en adviseur op het gebied van radicalisering en diversiteit. 

Op facebook vermelden de auteurs alle journalisten en deskundigen die ze voor het boek geinterviewd hebben. 

Aan Republiek Allochtonië lieten ze eerder weten:

‘Wij wilden dit boek schrijven, omdat we uit eigen ervaring weten dat de meeste redacties niet alleen moeite hebben met het werven van collega’s met een migratieachtergrond. Ze leggen vooral ook de verantwoordelijkheid voor divers en inclusief berichtgeven bij diezelfde collega’s neer. Dat vinden wij tezamen met alle journalisten die we interviewden een verkeerd uitgangspunt. Het is de verantwoordelijkheid van élke journalist om divers en inclusief te werken, omdat je alleen op deze manier verslag kan doen van onze samenleving.

In hun boek gaan Papaikonomou en Dijkman verder dan alleen het maken van een probleemanalyse. Samen met hun geïnterviewden reiken ze ideeën aan over hoe redacties wél inclusief kunnen worden en werken.

‘De ideeën die voorbijkomen gaan bijvoorbeeld over leidinggeven en het waarderen van diversiteit als belangrijke kwaliteit op de redactie. Voor de individuele journalist betekent het bijvoorbeeld dat hij zijn netwerk moet verbreden en ieder onderwerp dat hij maakt, moet toetsen op diversiteit. Welke bronnen en perspectieven geef je ruimte en waarom? Doe je daarmee recht aan de ideeën hierover binnen de samenleving?’

 


Meer over diversiteit, media.

Delen: