Amsterdamse politiek: geen Jodenhaat in Mokum

In nieuws door Roemer van Oordt op 07-03-2018 | 17:37

Het gros van de Amsterdamse politieke partijen heeft gisterenavond het Amsterdams Joods Akkoord ondertekend. In het akkoord staat onder meer hoe Amsterdam gaat opgetreden bij antisemitische incidenten. Daarnaast moet de Joodse geschiedenis van Amsterdam op alle scholen onderwezen kunnen worden. DENK werd te laat om een reactie gevraagd; BIJ1 kwam met inhoudelijke bezwaren.

Directe aanleiding voor het sluiten van het akkoord zijn de recente gerichte acties tegen het joodse restaurant HaCarmel aan de Amstelveense weg. Verder valt uit recente cijfers van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) op te maken dat het aantal antisemitische incidenten in 2017 licht is gestegen in vergelijking met 2016: 113 versus 109. Het CIDI maakt daarbij de kanttekening dat de aard van de incidenten ernstiger is geworden.

Paul Slettehaar, lid van het Dagelijks Bestuur in Amsterdam Zuid, meldde EenVandaag dat 'veel Amsterdamse Joden niet meer met een keppeltje over straat durven en de aanvallen op Joden steeds agressiever en intimiderender worden.'

Akkoord
Het Akkoord roept partijen en politici op hun verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van antisemitisme in de stad, en prioriteit te geven aan voorgestelde maatregelen om discriminatie van Joden tegen te gaan. ‘Amsterdam pakt door bij de helaas noodzakelijke beveiliging van haar Joodse inwoners, instellingen en ondernemingen’, valt in het Akkoord te lezen.

Veel aandacht besteed het Akkoord aan de Joodse geschiedenis van Amsterdam. Zo moet de politiek er werk van gaan maken dat de Jodenvervolging in klaslokalen (kan) worden behandeld en scholen en docenten daarbij worden ondersteund en begeleid. Ook wordt gestimuleerd dat iedere scholier een bezoek brengt aan een plek die iets vertelt over de holocaust, zoals het Joods Historisch Museum of de Hollandsche Schouwburg.
 

Amsterdams Joods Akkoord: Deze maatregelen overstijgen politiek-ideologische tegenstellingen en zijn van belang om Amsterdam, Mokum te laten blijven zijn als verdraagzame stad, waar wij als partijen allemaal voor staan in woord en daad.


D66, PvdA, VVD, GroenLinks, SP, CDA, SGP, Forum voor Democratie, Ouderenpartij, 50Plus en de Partij voor de Dieren ondertekenden gisteravond het Akkoord; DENK en BIJ1 niet. De redenen voor die keuze lopen uiteen.

Voorlichter van DENK Gladys Albitrouw gaf ons te kennen dat haar partij pas enkele minuten voor de bekendmaking in De Telegraaf van het Akkoord om een reactie op de tekst van het Akkoord werd gevraagd. DENK ontving om 15.19 uur een verzoek tot ondertekening en om 15.28 uur stond er al een bericht in De Telegraaf. 

 


Dat verhaal werd bevestigd door lokaal kandidaat-raadslid Numan Yilmaz.


Bezwaren van BIJ1
BIJ1 ‘ondersteunt de oproep die in het Akkoord aan de politiek gedaan wordt in algemene zin absoluut’, maar heeft problemen met de inhoud van de tekst. In een verklaring spitsen de bezwaren zich toe op twee punten: de gehanteerde definitie van antisemitisme en het specifiek benoemen van een aparte bevolkingsgroep.

BIJ1 zegt over het laatste:

’Wij vinden het belangrijk om te benadrukken dat wij ons inzetten voor alle bevolkingsgroepen die worden bedreigd, uitgesloten of gediscrimineerd, joden zowel als moslims of andere groeperingen, en geven de voorkeur aan statements die benadrukken dat het niet om aparte bevolkingsgroepen gaat maar om de veiligheid en vrijheid van iedereen die doelwit is van discriminatie'. 
 

Als BIJ1 vinden wij echter dat kritiek op Israël iets wezenlijks anders is dan discriminatie, uitsluiting en bedreiging van Joden. Het laatste moet stevig aangepakt worden, terwijl het eerste mogelijk zou moeten zijn binnen de wettelijke kaders. 


BIJ1 heeft verder bezwaren tegen de in het Akkoord gehanteerde definitie van antisemitisme, die is gebaseerd op een voorstel van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), en is overgenomen door het Europees Parlement. Daarin wordt, vindt BIJ1, onvoldoende onderscheid gemaakt tussen antisemitisme en kritiek op de politiek van de staat Israël: “Het is niet voor niets dat die definitie slechts door twee Europese lidstaten is overgenomen, en in Nederland in 2017 door het kabinet is besloten deze definitie niet in de wetgeving op te nemen.”

Een Ander Joods Geluid (EAJG) in Nederland deelt deze kritiek en kwam vandaag ook met een reactie op het Akkoord. Al eerder werd op RightsForum aan de definitiekwestie aandacht besteed. Daarin kwam onder meer aan de orde dat de Europese Commissie in de bestrijding van antisemitisme ‘elk nuttig middel’ ondersteunt, maar de IHRA-definitie niet heeft aangenomen of overgenomen. Het Verenigd Konninkrijk en Oostenrijk zijn de enige twee Europese landen die daar wel toe zijn overgegaan.

Reacties Joodse gemeenschap
De reacties uit de Joodse gemeenschap en hun organisaties in Amsterdam op het Akkoord zijn verder positief. Ruben Vis (secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap) in het Parool: "Met het akkoord spreken de partijen uit dat de stad haar Joodse geschiedenis zal koesteren, en zich om haar Joodse inwoners zal bekommeren." David Brilleslijper van de Joodse gemeente Amsterdam liet EenVandaag weten dat de Amsterdamse politiek met dit akkoord laat zien dat ze blijven staan voor een tolerant Amsterdam.

Rabbijn Menno ten Brink van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam (LJGA) gaf aan Republiek Allochtonië zijn reactie op het Akkoord:
 

Dina demalchoeta dina, betekent volgens de joodse traditie dat waar wij ook wonen we ons moeten houden aan de wet en de regelgeving van het land. Andersom mogen wij ook verwachten van de overheid dat zij joden beschermen tegen antisemitisme en er alles aan zullen moeten doen om dit tegen te gaan. Daarom ben ik erg blij met de verklaring die de meeste politieke partijen ondertekend hebben.



Foto van de ondertekening van het Amsterdams Joods Akkoord door Dennis Boutkan (PvdA); René Dotsch

 

Waardeert u ons werk? U kunt Republiek Allochtonië steunen en een klein (of groot) bedrag doneren (nu ook via I-deal)

 

 


Meer over amsterdams joods akkoord, antisemitisme, joden, jodenhaat, politiek.

Delen:

Reacties


Marlon Lema (Lonneke Lemaire) - 07/03/2018 19:35

Aan de raadsverkiezingen in Amsterdam doen 28 partijen mee. Een simpele optelsom leert dat er dus 16 partijen zijn die het akkoord niet hebben ondertekend. In de pers worden alleen Denk en BIJ1 genoemd, zij ondertekenden niet.
Op de website van éénvandaag (https://eenvandaag.avrotros.nl/…/amsterdam-gaat-strijd-aan…/) , onder de kop “Amsterdam gaat strijd aan tegen groeiend antisemitisme” valt te lezen dat cijfers van het OM laten zien dat 22 procent van alle discriminatiezaken antisemitisch van aard zijn. Dat is ernstig, maar what about die andere 78%?
Op 22 januari van dit jaar berichtte AT5 dat Het Amsterdamse discriminatiemeldpunt over 2017 een kwart meer incidenten heeft geregistreerd dan het jaar ervoor. http://www.at5.nl/…/discriminatiemeldpunt-bezorgd-om-cijfer…
Onlangs nog werd de islamitische gemeenschap in Amsterdam opgeschrikt door een lugubere fonds aan het hek van de moskee in Noord waar een onthoofde pop aan het hek werk bevestigd.
Maar volgens UvA-onderzoeker Ineke van der Valk worden dit soort boodschappen niet altijd serieus genoeg genomen. Zou het niet veel effectiever zijn als die 12 Amsterdamse partijen een akkoord ondertekenen waarin racisme en discriminatie m.b.t. joden, moslims, zwarte Amsterdammers en anderen veroordeeld wordt?
Dat BIJ1 niet getekend heeft, heeft ook alles te maken met de nieuwe definitie van antisemitisme waarbij kritiek op de staat Israël gelijk geschakeld wordt met antisemitisme. Deze definitie is ook uitgangspunt geweest bij dit akkoord hoewel het kabinet de nieuwe definitie (die door de EU is voorgesteld) niet heeft overgenomen. Impliciet laat je hiermee solidariteit met Palestijnse slachtoffers van racisme los. Verwerpelijk dus en mooi dat BIJ1 zich zo expliciet uitspreekt!
Er is mijns inziens nog een andere reden om dit akkoord op z’n minst in twijfel te trekken. Onlangs hebben verschillende politieke partijen afstand genomen van de oorspronkelijke leus “geen racisten in de raad” van het comité 21 maart. Dat had o.a. te maken met het feit dat geen actie gevoerd mocht worden tegen een partij die democratisch gekozen was, namelijk Forum voor Democratie. Eén van de ondertekende partijen van dit Amsterdams Joods akkoord is Forum voor Democratie. De partij waarvan Amsterdams lijstrekker Annabel Nanninga de aanschaf van Mein Kampf promoot (op twitter) en spreekt van “mooie ovens van Hitler”. Zie hier