Amsterdam: Mourad Taimounti lijsttrekker DENK, kandidatenlijst GroenLinks definitief

In nieuws door Ewoud Butter op 05-11-2017 | 20:53

DENK Amsterdam heeft vandaag de eerste vijf kandidaat gemeenteraadsleden bekend gemaakt. Mourad Taimounti, in het verleden deelraadslid voor het CDA in Slotervaart, wordt lijsttrekker. De leden van GroenLinks kozen gisteren de definitieve kandidatenlijst, met aanmerkelijk meer diversiteit dan vier jaar geleden. Bij D66 is er heibel over de concept kandidatenlijst, de VVD en SP kennen weinig diversiteit en de lijsten van PvdA, CDA en Bij1 zijn nog niet bekend.

DENK

De Tweede Kamerfractie van DENK maakte vandaag in een persbericht de eerste vijf kandidaten van DENK Amsterdam bekend: vier mannen en één vrouw.  

Lijsttrekker wordt Mourad Taimounti, een 37-jarige Amsterdamse ondernemer, die eerder raadslid voor het CDA was en in maart op de zevende plek stond van de kandidatenlijst van DENK voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Op de tweede plek staat de politicologe Ayşegül Kılıç (43), die in maart nog op de achtste plaats stond voor de Tweede Kamerverkiezingen. Ook was zij bestuursvoorzitter van M+, de Multiculturele Pluspartij die bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 ruim 4300 stemmen in Amsterdam behaalde. 

Nummer drie, Sheher Khan (30) studeerde politicologie aan de VU en in Istanbul en was actief in Osdorp bij de jongerenstichting Young Nieuw-West. 

Op de vierde plaats staat Raymond Pinas (52), teamleider van de Ouder- en Kind Teams Geuzenveld-Slotermeer en Osdorp en vijfde staat Numan Yılmaz (29), docent Burgerschap en Ondernemend Gedrag.

DENK wil minimaal 5 zetels behalen en hoopt dan mee te kunnen aan de collegevorming. Eerder behaalde DENK tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ruim 28.000 stemmen, 6,9% van het totaal aantal stemmen. Bijna de helft van de stemmen was afkomstig van kiezers uit Nieuw-West waar DENK met bijna 20 procent van de stemmen verreweg het grootste werd.

Net als dat bij de Amsterdamse afdeling van Forum voor Democratie het geval is, wordt de lijst en lijsttrekker (bij FvD Annabel Nanninga) door de partijtop vastgesteld.

In het persbericht laat DENK weten over de koers van de partij: 

DENK zal met haar boodschap in Amsterdam op zoek gaan naar verbinding. Met deze verbindende boodschap zal het geluid van alle Amsterdammers in de gemeenteraad worden gehoord. De top 5 van de lijst bestaat daarom uit een goede combinatie tussen politieke ervaring, strategisch vernuft en inhoudelijke deskundigheid.

Aan AT5 gaf de nieuwe lijsttrekker Mourad Taimounti een kort interview. Hierin maakte hij duidelijk dat de partij wil strijden tegen arbeidsdiscriminatie en ongelijkheid op het gebied van woningmarkt en het onderwijs. 

Meer diversiteit bij GroenLinks 

De leden van GroenLinks Amsterdam hebben gisteren de definitieve kandidatenlijst vastgesteld die wordt aangevoerd door Rutger Groot Wassink. In vergelijking met de lijst van vier jaar geleden staan er op deze lijst aanmerkelijk meer Amsterdammers met een migratieachtergrond.

Hoogste nieuwkomer (op de 4e plaats) is Imane Nadif, een 31-jarige Amsterdamse, die mede-organisator was van de duurzame 100 in Amsterdam-Noord. 

Op de 6e plaats staat Deniz Karaman (33 jaar) die projectleider is bij Sexmatters. Karaman is zoon van twee bekende Turkse mensenrechtenactivisten: Nihat Karaman, de in 1988 vermoorde voorzitter van de Turkse arbeidersvereniging HTIB en Maviye Karaman, oprichtster van zowel de HTKB als de Amsterdamse afdeling ATKB en ook voormalig GroenLinks gemeenteraadslid. In 1985 ontving ze de Harriët Freezerring van het feministisch maandblad Opzij en in 1988 de eerste Clara Meijer-Wichmann Penning vanwege haar inzet voor migrantenvrouwen. 

Verder staat ook het zittende raadslid Simion Blom (8e), initiatiefnemer van o.a.het Slavernijmuseum op een verkiesbare plaats. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen werd GroenLinks in Amsterdam met ruim 19% van de stemmen de grootste partij in Amsterdam. Mocht GroenLinks in maart nog wat meer stemmen halen en toetreden tot het college, dan staan Zohair Elabd (14e), docent burgerschap en Miguel Heilbron (15e), initiatiefnemer van o.a. The Black Archives op een mogelijk ook nog op een verkiesbare plaats. 
Andere kandidaten zijn onder andere Shazia Ishaq (17e) en de lijstduwers Emel Can (22e) Firoez Azarhoosh (23e), Redouane Amine (24e) en COC-voorzitter Tanja Ineke (25e). 

Heibel bij D66

Binnen de Amsterdamse afdeling van D66 (lijsttrekker Reinier van Dantzig) is veel onrust ontstaan over de concept kandidatenlijst. Enkele kandidaten, waaronder het zittende raadslid Meltem Kaya (31e), waren ontevreden over lage plek op de lijst. Hoogste nieuwkomer op de lijst, waarover de leden nog moeten stemmen, is de 34-jarige Hülya Kat, die eerder raadslid was in de gemeente Velsen. Zij staat op de 5e plaats. 

Ook Yassmine El Ksaihi (32), oud-voorzitter van onder andere studentenvereniging Khmisa en van de Poldermoskee, staat op een verkiesbare (10e) plaats, net als het zittende raadslid Dehlia Timman (13e). Andere kandidaten zijn onder andere Amal Omar (20e), Nazmi Turkkol (22e), Inssaf Cherif (23e) en Suleyman Aslami (26e).

Vanaf 7 november kunnen D66-leden stemmen op deze kandidaten, waarna eind november de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen zal worden gepubliceerd. 

Lijsten van VVD en SP weinig divers

De concept-kandidatenlijsten van VVD en SP bestaan voornamelijk uit witte Amsterdammers. Bij de VVD (lijsttrekker Eric van de Burg) staat alleen de econome en voormalig Elsevier columniste Hala Naoum Néhmé (32) op een verkiesbare negende plaats
Bij de SP (lijsttrekker Laurens Ivens) geldt dat voor de studente Diyar Jassim Ook zij staat op de 9e plaats.

Half november stellen de leden van VVD en SP de definitieve kandidatenlijsten vast.

Nog geen lijsten van PvdA, CDA en Bij1

De (concept) kandidatenlijsten van PvdA, CDA en Bij1 (voorheem Artikel1) zijn nog niet bekend gemaakt. In mei kozen ook de leden van de PvdA Marjolein Moorman tot lijsttrekker en Diederik Boomsma werd in september door de CDA-leden gekozen.

De lijsttrekker van Bij1 Amsterdam is nog niet bekend. Bij1 is de nieuwe naam van Artikel1. Op 30 oktober maakte Sylvana Simons, de partijleider deze nieuwe naam bekend tijdens haar Reformatierede.  
Vlak na de presentatie van de nieuwe naam, bleek dat de naam Bij1 al in gebruik was - net als dat eerder bij Artikel1 het geval was. Zo is er een praktijk van therapeuten in Koog aan de Zaan met dezelfde naam. Volgens het merkenbureau Chiever is dat geen probleem: "het gaat er om of er gevaar voor verwarring is. Zolang de activiteiten van de bedrijven op verschillende terreinen liggen is er geen probleem. Niemand denkt dat de Ajax brandblusser iets te maken heeft met het gelijknamige schoonmaakmiddel. En zo zal ook niemand denken dat de psychotherapeuten uit Koog aan de Zaan iets met de politiek van Sylvana van doen hebben."

Zie ook:

Geen gekozen, maar benoemde lijsttrekker bij Forum voor Democratie in Amsterdam

Meer over de gemeenteraadsverkiezingen 2018 hier

 


Meer over #gr2018, Bij1, CDA, D66, DENK, GroenLinks, SP, VVD.

Delen: