donderdag 8 maart Première: Drie Vrouwen (screening + Q&A)

Vanaf 20 uur Pakhuis de Zwijger Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam

Wat gebeurt er als je je familiegeschiedenis onderzoekt en je een foto vindt van de slaveneigenaar van jouw voorouders? Wat zie en hoor je als je dwaalt langs eeuwenoude Europese schilderijen met Afrikaans kindslaven? Welke verhalen liggen verborgen achter eeuwenoude Haagse gevels? En wat is de betekenis van dit alles voor de Nederlandse identiteit? Voor haar nieuwe documentaire filmde regisseur Ida Does erfgoeddeskundige Valika Smeulders, winti priesteres Marian Markelo en onderzoekster Ellen-Rose Kambel. Allen verdiepen zij zich op eigen wijze in het koloniale verleden van Nederland.

Met in dit programma:
- Valika Smeulders: organiseert wandelingen in de historische binnenstad van Den Haag. Regelmatig doet zij nieuwe ontdekkingen over persoonlijke verhalen die zich achter die gevels voltrokken.
- Marian Markelo: haar ontmoeten we in de intimiteit van haar persoonlijk tempel thuis. Zij vertelt over de diepe wortels en principes van de winti-cultuur, de religie die de slaafgemaakten in Suriname verbond met de cultuur en tradities van hun Afrikaanse voorouders.
- Ellen-Rose Kambel: zij werd jaren geleden nieuwsgierig naar haar familiegeschiedenis. Een simpele google-zoektocht toverde onverwachts een foto tevoorschijn van de man, die haar voorouders in slavernij bezat. Die eerste schioik van ‘nabijheid’, vormde voor haar het startsein om dieper te graven.

Gratis | Reserveren via: https://dezwijger.nl/programma/docu-drie-vrouwen

Zie ook:

Drie vrouwen - over slavernij en vrijheid

Delen: