Zwart als Roet

In opinie op 02-12-2014 | 23:50

Waar komen al die hoogoplopende emoties vandaan wanneer het over de knechten van Sinterklaas gaat? Documentairemaker Sunny Bergman analyseert de emoties en gaat op zoek naar de mechanismen die schuilgaan achter de gevoelige snaar die het zwarte pieten-debat raakt.

Ze begint haar zoektocht in haar eigen omgeving. Voor haar Engelse moeder heeft het Sinterklaasfeest nooit een rol gespeeld in haar kinderjaren, dus ook Sunny kijkt haar hele leven al met een afstand naar het kinderfeest. Haar vader, die zelf ieder jaar een mijter opzette, vond de discussie in eerste instantie maar gezeur. Nu hij zich realiseert dat er werkelijk mensen zijn die zich gekwetst voelen, stemt hij in voor verandering. Van haar donkere Nederlandse vrienden hoort ze hoe het is om altijd als gekleurd gezien te worden. Beschik je als blank mens over een onzichtbaar pakket aan voordelen?
Experimenten
Samen met haar vader en Zwarte Piet-tegenstander Quinsy Gario ondergaat Sunny een door Harvard ontwikkelde test die onderzoekt hoe stereotypes onze kijk op mensen beïnvloeden. Om erachter te komen hoe mensen in het buitenland over Zwarte Piet denken, gaat de filmmaker in Londen als Zwarte Piet de straat op. Tot slot bekijkt ze hoe het in Amsterdam gesteld is met racisme. Wat gebeurt er als een autochtone, Surinaamse en Marokkaanse Nederlander afzonderlijk van elkaar een fietsslot openbreken?

 

Bron: NPO

 

Meer over Zwarte Piet hier, meer artikelen over racisme hier.

 


Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.  

 

Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!  

 


 


Meer over discriminatie, racisme, sunny bergman, zwarte piet.

Delen: