"Zelfs in Europa blijk ik niet veilig voor de tentakels van de Marokkaanse geheime dienst"

In opinie door Michel Hoebink op 02-10-2011 | 10:12

Tekst: MIchel Hoebink

De Marokkaanse islamist Hassan Bakir kreeg politiek asiel in Nederland. Maar hij werd opgepakt in Spanje en vreest nu uitlevering aan Marokko waar hem de doodstraf boven het hoofd hangt. Bakir verweert zich nu tegen beschuldigingen dat hij een terrorist zou zijn. Hij is geschokt door de geringe steun die hij krijgt uit Nederland: "Zelfs in Europa blijk ik niet veilig voor de tentakels van de Marokkaanse geheime dienst."

Hassan Bakir waande zich veilig als erkend politiek vluchteling. Maar tijdens een bezoek aan Spanje met zijn gezin afgelopen juli, werd hij gearresteerd door de Spaanse politie. Hij zit nu al twee maanden vast in Spanje in afwachting van de Spaanse rechter die zich beraadt op een Marokkaans uitleveringsverzoek.

Bakir (44) is voorzitter van de Chabiba Islamiyya, een in 1972 opgerichte Marokkaanse islamistische oppositiegroepering. In 1985 werd hij op achttienjarige leeftijd bij verstek ter dood veroordeeld wegens zijn politieke activiteiten. Na jarenlange ballingschap in Lybie vluchtte hij in 2005 naar Nederland, waar hem twee jaar later politiek asiel werd verleend. Hij woont in Gouda en doceert aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam.

Als islamist kan Bakir zich niet verheugen in veel morele steun uit Nederland. Na zijn arrestatie in Spanje verschenen in Nederlandse kranten artikelen waarin men zich afvroeg waarom een 'gezochte terrorist' hier zomaar asiel had kunnen krijgen. Het leidde zelfs tot Kamervragen van de PVV. Bakir zelf hield op aanraden van zijn advocaat tot dusver zijn mond. Maar nu heeft hij toch besloten zich tegen de aantijgingen te verweren.

De beschuldigingen in Nederlandse kranten dat hij een gevaarlijk terrorist zou zijn, stelt Bakir, zijn op niets gebaseerd. "Mijn veroordeling in 1985 was puur politiek en had met terrorisme niets te maken. Iedereen die Marokko kent weet dat je in die tijd voor het kleinste politieke vergrijp ter dood werd veroordeeld. De Chabiba Islamiyya is geen beweging die met geweld een islamitische staat nastreeft, zoals Nederlandse kranten schrijven."

Het Marokkaanse regime verzoende zich sinds het aantreden van koning Mohammed VI met bijna alle oppositiegroeperingen in ballingschap. De Chabiba Islamiyya is volgens Bakir de enige groep die daar tot nu toe van uitgesloten bleef, ondanks herhaalde pogingen van de beweging zelf: "Wij willen graag naar huis terug. Maar onze pogingen tot toenadering lopen steeds op niets uit." Bakir vermoedt dat de Marokkaanse geheime dienst een stokje steekt voor de verzoening. "Die portretteren ons als gevaarlijke terroristen om hun eigen bestaan te rechtvaardigen." De Marokkaanse geheime dienst zat volgens Bakir zowel achter zijn arrestatie in Spanje als achter de aantijgingen van Nederlandse journalisten, die zich immers baseerden op niet nader gespecificeerde 'bronnen binnen de Marokkaanse gemeenschap'. "Als ik echt zo gevaarlijk ben", zegt Bakir, "waarom heeft Marokko de Nederlandse regering dan nooit om mijn uitlevering verzocht?"

Hassan Bakir is teleurgesteld in de steun die hij krijgt van de Nederlandse autoriteiten. Voor de Nederlandse ambassade in Madrid is hij vol lof. "Ze hebben de Spaanse autoriteiten officieel bericht dat ik in Nederland politiek asiel heb. En ze hebben me een advocaat bezorgd." Maar de Nederlandse regering zou volgens hem veel meer druk moeten uitoefenen. "Ik heb politiek asiel in een Europees land! Ik denk dat ze niet verder durven gaan vanwege de kritiek op mij in Nederland en de PVV Kamervragen."

Eric Goldstein van Amnesty International in Washington benadrukt dat uitlevering van Bakir aan Marokko in strijd zou zijn met internationale rechtsregels. “Spanje mag hem niet uitleveren omdat evident is dat hij daar geen eerlijk proces zal krijgen en waarschijnlijk zal worden gemarteld.” Goldstein vindt dat de Nederlandse regering zich harder moet inspannen voor Hassan Bakir. “De Nederlandse regering heeft hem niet voor niets asiel verleend. Ze heeft de plicht om ervoor te zorgen dat zijn rechten worden gewaarborgd.”

Volgens persvoorlichter Aad Meijer van het ministerie van Buitenlandse Zaken kan Nederland op het moment niet meer doen voor Hassan Bakir. “De zaak is onder de Spaanse rechter. Daarmee kunnen wij ons niet bemoeien.” 

Michel Hoebink is journalist. Hij schrijft voor de Arabische site van de wereldomroep

Lees ook:

Terreurverdachte laakt rol Nederland (RNW)

Meer over terrorisme op dit blog hier


Meer over amnesty international, hassan bakir, islamisme, marokko, mensenrechten, michel hoebink, terrorisme, uitlevering.

Delen:

Reacties


rayan - 10/10/2011 18:38

Dit zijn enkele links die de ogen van de lezers zullen openen voor de dictatuur van Marokko
Die spreekt en bekritiseert in Marokko ....
Hij is een militante en terroristische؟؟ wat dom??
hierbij zijn de links:

http://www.demainonline.com/2011/10/06/le-refugie-politique-hassan-bakir-a-pris-la-tangente/#comment-11274

http://www.demainonline.com/2011/10/01/zapatero-fait-une-derniere-fleur-a-mohamed-vi/

http://www.demainonline.com/2011/10/07/hassan-bakir-sexplique-a-la-television-hollandaise/


Martin van de Wardt-Olde Riekerink - 02/10/2011 11:49

Het komt me voor dat politiek asiel vooral gestoeld is op beschermion door de staatsmacht van het land dat asiel verleent. Onze staatsmacht strekt zich niet uit tot in Madrid. Er is geen sprake van Europees asiel. Vervelend voor Bakir, maar wel correct. Spanje komt een eigen afweging toe.

Overigens zou ik persoonlijk voorstander zijn van een Europees asiel, zodat het vrij verkeer van personeen, inclusief waarborgen voor terugkeer, voor iedere nederlands ingezetene gaat gelden.