Witte medelanders, stem op iemand die niet op je lijkt

In opinie door Laura Jak op 03-02-2017 | 19:16

Door Laura Jak

Opgroeien in het tijdperk-Halsema was een feest van herkenning voor een jong meisje, hoogopgeleide ouders met een sterke politieke afwijking naar links. Wat een voorbeeld. Een vrouwelijke partijleider, in de Tweede Kamer, met dezelfde ideeën. Toen ze opstapte bleken de alternatieven ver te zoeken met dezelfde eigenschappen. Er waren nog een heleboel vertegenwoordigers in Den Haag waar we het net zo mee eens waren, maar de voorbeelden van vrouwelijk leiderschap waren ineens onvindbaar. Hoe belangrijk is die herkenning voor mensen? Hoe belangrijk is het om volksvertegenwoordigers te zien die er hetzelfde uitzien als jij, die hetzelfde verhaal dragen en daardoor dezelfde zorgen hebben? Hoe belangrijk is het dat je jezelf kunt herkennen in de mensen die ons vertegenwoordigen? Die dit land leiden namens ons allemaal.

Mensen zijn gewoontedieren en mensen hebben een onbewuste voorkeur voor dingen die ze herkennen. Zo is een sollicitatiecommissie eerder geneigd iemand aan te nemen die op hen zelf lijkt, want herkenning. Zo geven leraren kinderen op school een hogere beoordeling die op hen zelf lijken, want herkenning. Zo houdt de politie minder mensen staande met een bepaald uiterlijk, want herkenning. Herkenning is geen probleem, het is veilig en vaak de makkelijke keuze. Maar het wordt wel een probleem wanneer het stelselmatig over dezelfde groepen mensen gaat die steeds niet herkend worden. En die zichzelf ook niet herkennen. Die zichzelf niet herkennen in de Haagse politiek, in leraren, in de politie. Door deze vorm van vaak onbewuste herkenning ontstaat er een scheve vertegenwoordiging. Mensen met een bepaald uiterlijk en een bepaald geslacht herkennen zich dermate meer in vertegenwoordigende organen dat andere groepen sterk ondervertegenwoordigd worden en mensen zich niet herkend en erkend voelen.

In het jaar waarin Amerika een fascist in het pluche hijst en we in Europa niet veel verder van dat moment verwijderd zijn, is het van ongekend belang, ofwel absolute noodzaak, dat er een andere optie is. Een betere optie. Dat we verenigd zijn tegen fascisme. Dat we verenigd zijn voor democratie. Dat we verenigd zijn voor elkaar. En niet alleen voor degenen waar we onszelf in herkennen op het eerste gezicht. Want hoeveel meer hebben we gemeen dan alleen wat we in de spiegel zien.

Een voorbeeld. De 150 zetels van onze Tweede Kamer worden op dit moment voor 0,67 procent bekleed door afro-Nederlandse volksvertegenwoordigers. Oftewel, één Kamerzetel. Hoe herkenbaar is de Kamer voor Nederlanders met een Afrikaanse achtergrond? Hoeveel voorbeelden zien we op tv en op de kieslijsten straks waar Afro-Nederlanders zichzelf in herkennen? Mensen raken vervreemd van een politiek waar zij zich niet in herkennen en waar zij zich niet in vertegenwoordigd zien.

Nog steeds is het feest van herkenning voornamelijk een feestje voor hoogopgeleide witte mannen van middelbare leeftijd. Ja daar gaan we weer, het is allemaal de schuld van de witte man. De Tweede Kamer moet diverser, de kieslijsten moeten diverser, en dat kunnen de hoge heren in Den Haag niet alleen. 

De diversiteit van de Nederlandse samenleving is een rijkdom. Maar waarom zien we die diversiteit niet terug bij de vertegenwoordigers van die samenleving? De lage mate van herkenning voor grote groepen Nederlandse burgers leidt tot vervreemding van de politiek. Mensen zien zich niet vertegenwoordigd in vertegenwoordigende organen en zijn dat ook vaak niet. 

Herkenning is geen misdaad, het is juist iets moois. Het is hoopgevend als er iemand op een machtspositie zit die op je lijkt. Laten we daarom zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich in iemand kunnen herkennen na de verkiezingen.

Laura Jak (24) is politicoloog.

Zie ook

Minimaal 8 Nederlanders van niet-westerse herkomst verkiesbaar

Meer artikelen in het kader van de komende Tweede Kamerverkiezingen vindt u hier

 

 

Volg Republiek Allochtonië op twitter of like ons op facebook.

Republiek Allochtonië wordt op vrijwillige basis onderhouden. Waardeert u ons vrijwilligerswerk? U kunt het laten blijken door een bijdrage over te maken op rekeningnummer NL12INGB0006026026 ten name van de stichting Allochtonenweblog te Amsterdam. Met een donatie van 5 euro zijn we al blij. Meer mag ook!

 


Meer over #tk2017, diversiteit, laura jak.

Delen:

Reacties


mw. R.A.Eijkelboom - 11/02/2017 14:13

Ik ben zelf een blanke vrouw die zich al jaren stoort aan het volgende, dat de gevestigde partijen de mond vol hebben over de integratie van migranten, maar het vertikken om Afro-Nederlanders te betrekken in de politiek.

En als er een Afro-Nederlander in een fractie zit en goed werk verricht, dan wordt ze op een onverkiesbare plek gezet!

Joop Romeijn - 07/02/2017 11:19

Beste Laura
Hoewel ik niet wit ben maar blank, toch een reactie
Ik denk erover iemand iemand te stemmen die er anders uit ziet als ik, namelijk jong
En dan iemand die buiten de politiek iets gepresteerd heeft en daarom op een lijst is gekomen. En dus niet omdat deze persoon een groep representeerdUGm2PA